Edisi Biskut Raya : Biskut Arab


Salam Ramadhan..


berpuasa hari yang ke 9 dah kan..





rasenyer shopping mall pun dah sibuk n ramai orang dah ni..


maklumla dah nak raya..


persiapan raya je sebulan..


itu nak di beli ini nak dibeli..


slagi x raye slagi tu la ader je yang nak dibeli..


hihihi...





meleret lak citer..


pagi ni Gadis nak citer pasal biskut Arab yang Gadis buat petang semalam..


menguli,menggentel sensorang kat dapur...


hihihi...


ni la hasilnyer..







Biskut Arab


Sedap x?


^_^





Bahan-bahan :


2 stengah cawan tepung gandum


3 sudu minyak sapi


1 sudu susu pekat(yg dlm tin tu je)


Gula Kastor


Ceri yang dah di cincang (hiasan)


Paper cup





Cara-cara


Gaulkan semua bahan-bahan tu kecuali ceri, paper cup, dan gula kastor..


Then dah sebati buat je bulat-bulat,


Bile dh jadi bulat...Selamkan yang dh dibulat-buat tu kat gula kastor..


pastu baru masuk dalam paper cup..


jgn lupe tepekkan ceri tu kat atas..





Suhu Oven 150 darjah celcius


bakar selama 10 min shj..





Dah siap utk dimakan...=)





Selamat mencuba..!!!





Jumpe episod kuih yang seterusnyer yer..

Comments

  1. biskut arab memang sedap kan dik :)
    senang je nak buat..

    salah satu kuih wajib yg ada nnt kt umah mak..umah akak tunjuk2 je hehehe

    ReplyDelete
  2. @PinKy MoMMa

    tau x per kak..
    kuih ni mmg sedap..

    kuih tunjuk2 lagi bnyk yang sedap2..^_^

    ReplyDelete
  3. rajin nye. da start buat kuih raya lagi. saya apa pun tak start lagi. '-_-

    ReplyDelete
  4. adoiii...abis dah kuar air liur kak lior kak long ni...

    cik gadis nnt kak long order boleh? heheheheh

    ReplyDelete
  5. Kuih muih beskot semua dah siap.. siap kat kedai.. tinggal ambik je.. hehe.. Awak, kite mmg x rajin nk buat beskot2 ni..

    ReplyDelete
  6. @Atiqah Ahmad

    hihihi...

    dh xde buat aper kat umah..
    tu yang dok mencari resepi buat kuih je ni..

    xper..
    ni masih awal..
    masih ader masa lagi..=)

    ReplyDelete
  7. @kaklong

    jangan kaklong...
    nnti batal pose tu kang...hihihi...

    kaklong nak order yer..
    hihihi..

    Gadis punyer kuih x dela sesedap yang kat luar tu..
    biase2 je..^_^

    tapi kalau nak cuba 1 ape salahnyer..

    ReplyDelete
  8. @♥ Kasut Pink ♥

    wahhh...itu mmg yang paling senang skali...

    hihihi..
    pilih je yang mane nampak sedap kan..

    xper kalau x rajin..
    ^_^

    ReplyDelete
  9. wah2,my feveret,.setiap tahun mesti buat biskut arab sbb senang buat and sedap,hehe,.tp asenya tahun nie tak yah buat,serbu je umah cik gadis,hehe,.

    ReplyDelete
  10. @~ NANA ~

    hihihi...

    xde la terer..
    biase2 jek..

    tu pun ikut resepi..^_^

    ReplyDelete
  11. @bella luna

    wahhh ye ker...

    tau x per..
    senang buat n sedap sgt..nyummy..

    boleh boleh..
    meh meh datang umah ...
    ^_^

    ReplyDelete
  12. wahhh..dah buat biskut raya..

    nak jugak..hihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bantal Tungku Elektrik

Petua Orang Lama : Wanita Hamil Dilarang....

Kek Coklat Moist Ni Sedap Ke?