Penyakit Oh Penyakit...


Salam Aidilfitri

eh masih dalam bulan raya lagi kan..

rasenye mmg lame dah Gadis x bercerita..
bukan x nak citer..tapi xde mase..
mcm2 yang berlaku semenjak 2 menjak ni..

ok..ni Gadis dh nak start citer dah ni..
minggu lepas Gadis pegi klinik..
alaa..Gadis pegi klinik kesihatan taman u je..
dekat la jugak dari umah..

punca Gadis nak pegi klinik adalah disebabkan..perghh ayat, macam ayat tulis surat ponteng sekolah...hihihi..
disebabkan Gadis mengalami simptom2 pitam yang berpanjangan..
kira slalu mkn ubat biase dh boleh baik..
ni langsung x boleh baik dah..
Gadis pun rase mcm dh x boleh thn..
tu yang Gadis pegi klinik..

sbb pada Gadis..
maybe Gadis ni ader darah rendah kot..
tu yang pitam...
melayang-layang bile jalan...
adusss..mmg terjadi sesuatu yang x kena...

pegi klinik..
amik no mcm biase..
pastu sowh pegi bilik 9...

pastu pembantu perubatan tu sowh pegi amik darah kat bilik 15..
sbb muke Gadis pucat..
urat pulak x keluar kat lengan utk amik darah..
mcm2 hal..nurse tu ckp urat menyorok..
then boleh jugak sedut darah tu..
Gadis mmg tutup mata je time nurse tu amik darah..

pastu pegi hantar botol tabung uji kat makmal..
tkt2 ader problem ngan darah..
resultnyer mengikut nurse xde ape2..

ni result darah nye..
Gadis pun x faham..

pastu dh settle..masuk bilik 6 plak..
masuk2 je..
Gadis cek BP (Blood Preasure)
nurse tu tanye ..

Nurse : awak ni ade sakit ke??

Gadis : xde la..saya cume pitam-pitam yang x baik-baik..
nape nurse?? saya ader tekanan darah rendah eh??

Nurse : ni bukan darah rendah..
tapi darah tinggi ni..

Masyaallah..
Gadis mmg terkejut giler time tu..
Nurse tu ckp Gadis Hypertension..
dier sowh banyak relax..

tgk ink merah tu..
tinggi kan..
nurse tu ckp..awak boleh pengsan tbe2 tau kalau mcm ni..

dah masuk bilik 6 tu..
Gadis masuk lak bilk 7..
kali ni mmg jumpe ngan doktor..
doktor pun bebel jugak mcm nurse tadi..
last2 Gadis kene injection ubat kat lengan..
ubat jangan melayang-layang doktor tu cakap..

tapi Gadis kene sentiasa cek BP kat klinik biase..
pastu 29.9 ni Gadis kene jumpe doktor balik untuk pemeriksaan lanjut..

ni la jadual utk check up nnti..

balik-balik je umah..
rupenyer selama ni ayah mkn 1 ubat tu untuk darah tinggi..
Gadis yang x tau ayah mkn ubat tu elok..
Gadis igt kan ayah mkn pil biase..
nama ubat tu Buah Tunjuk Langit..
pokoknyer banyk rupenye kat tepi jalan..
xper..
nnti Gadis review pasal ubat tu..
Alhamdullillah lepas mkn ubat tu elok penyakit Gadis ni..
mude2 dah ader darah tinggi..
huhuhu..
nak buat mcm mane kan...
doakan Gadis sihat sentiasa yer jiran-jiran semua..
^_^

ok la..
see u olls next entry yer..
^_^

Comments

  1. jgn tension2 k...get well soon.. ^^

    ReplyDelete
  2. sy slalu tgk pokok tunjuk langit tu..kat tepi2 jalan banyak kan? Tak tau le plak ada buah dia and boleh cure darah tinggi..:)

    ReplyDelete
  3. @Asz Miza

    owhh tau jugak yer..
    mmg banyak kat tepi jalan..

    kalau orang yang x tau maybe anggapan diorg hanya sekadar pokok shj..

    tapi buah dier mmg boleh cure utk darah tinggi...=)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Dah Sekolah??

REVIEW - 1 - LEGOLAND Malaysia Resort’s Brick-Tacular Holidays Celebrations

Bantal Tungku Elektrik