Thursday, September 29, 2011

WIFI punyer citer...

Assalamualaikum..

meh Gadis nak share 1 citer ni..
^_^

Man : dey mamak apa password WIFI kt sini?

Mamak : apa WIFI??

Man : ini kedai punya internet la..

... Mamak
: Ooo..itu mcm kalu, password dia tujupakale jugak 

Man : hah??

Mamak : "tujupakale..!"

Man : Apa tu..??

Mamak
: Aiyoo..awk tnya passwordkan..tujupakale la..

Man : Password dia tajupakale..!

Mamak : ya..tujupakale
Man pun menaip T.U.J.U.P.A.K.A.L.E. (ternyata salah)

Man
: dey, mamak apa password dia??

Mamak
: tujupakale la...sudah tnya byk kali jugak..aiyoo!!

Man : kau bg salah la, tu yg aku tnya balik

Mamak : mana ada slah..tujupakale

Man : x boleh la dey!!

Mamak : boleh la...

Man : ko dtg sini tgk aku taip..(mamak tu pun dtg) kalo x boleh kepala ko aku taju!

Mamak : aiyoo abg jgn marah la..awk satu kali saya tengok (Man pun taip)

Man
: ko tgk aku taip T.U.J.U.P.A.K.A.L.E... tgk,mana dapat!!

Mamak
: dey, abg mari sini saya taip..awk kasi tekan salah butang jugak..

Man : eh, ye ke...kau tekan la

Mamak : ini mcm tekan la 7777

Man
: "ini TUJUH EMPAT KALI..!!"

Mamak
: betul la saya cakap tujupakale..

Man : %@$#@%#!!!!....




Wednesday, September 28, 2011

Wordless Wednesday : ~ Kembang

Assalamualaikum...
^_^





^_^
daaaa...

Segmen : Jowm Join Bloglist Eyryn Bercerita !

Assalamualaikum..

Selamat Pagi Jiran-jiran semua...!!!

Pagi-pagi lagi Gadis nak join segmen ni..

Jom join untuk menambahkan kenalan baru..


Gadis akan tag kat 3 orang ahli keluarga Gadis...
Maszull (Mak)
Lynnto (Adik no2)
Syazzy  (Adik no3)

k la..
see u olss next entry...
^_^



Tuesday, September 27, 2011

8 Penyebab Anda Mudah Lupa

Assalamualaikum...

Hari ni Gadis nak kongsi info-info yang berguna dengan jiran-jiran...

1. Kadar gula darah tinggi

Penyimpanan memori boleh terganggu akibat tingginya gula darah anda. Awas, keadaan ini boleh menggangu bahagian otak yang berhubungan dengan memori. Jika mempunyai keturunan keluarga yang ada penyakit kencing manis, sebaiknya kawal kandungan gula anda. 


Lakukan juga ujian gula dalam darah secara rutin. Jangan lupa menjaga pola makan seimbang serta tetap aktif. Berjalan kaki adalah salah satu alternatif berkesan mencegah diabetes.


2. Kurang berehat

Otak memerlukan cukup tidur untuk menyimpan memori baru. Dalam satu kajian, responden yang tidur enam jam setiap malam selama dua minggu mungkin tidak merasa kurang tidur. Namun, setelah dilakukan ujian memori secara tetap, hasilnya mereka sukar mengingat memori jangka pendek.

Pertajam daya ingatan anda dengan kadar rehat yang cukup. Jika anda tidak boleh, cuba lakukan tidur pendek selama enam minit semasa tubuh terasa lemah. Cara ini boleh meningkatkan ingatan dan memacu proses memori penting dalam otak.

3. Berdengkur

Berdengkur tidak hanya mengganggu kualiti tidur, tapi juga boleh menurunkan daya ingatan. Semasa tidur berdengkur, saluran nafas anda akan terhalang, sehingga menahan oksigen beberapa saat pada sesuatu waktu dan menyebabkan sel-sel otak ‘kelaparan’.

Menurut kajian, lelaki lebih sering berdengkur dibandingkan wanita. Dan, faktor risiko lainnya, kebiasaan ini boleh muncul kerana kelebihan berat badan atau berusia lebih dari 40 tahun.

Jika anda atau pasangan punya kebiasaan berdengkur, sebaiknya anda mendapat nasihat pada doktor. Anda mungkin perlu memakai perangkat khusus untuk mengatasi berdengkur semasa tidur agar aliran oksigen boleh lancar menuju otak. Dengan begitu, daya ingat anda boleh kembali meningkat.


4. Metabolisme menurun


Jika hal ini terjadi, kemungkinan anda memiliki masalah tiroid. Hormon tiroid mengawal metabolisme tubuh. Bila produksinya terlalu banyak atau terlalu sedikit dapat mengganggu sel-sel otak, yang dapat memperlahankan masuknya informasi ke otak. Tidak ada salahnya anda berjumpa doktor untuk mengatasi masalah ini.


5. Usia lebih dari 65 tahun


Di usia ini, manusia akan lebih sukar untuk menyerap vitamin B12 dari makanan. Kekurangan B12 serius dapat menyebabkan penyakit Alzheimer. Seiringnya bertambah usia, dapatkan nasihat dari doktor untuk mengetahui cara meningkatkan kandungan B12, misalnya dengan suplemen.


6. Mengalami depresi


Penderita depresi berat juga mengalami gangguan pada sel-sel otak. Bahkan, ketika depresi berlangsung, ada kemungkinan keadaan ini boleh membunuh sel-sel otak, sehingga menyebabkan daya ingatan ‘merosot’.


Segera cari pengubatan.Jika tidak, makin banyak sel-sel otak yang ‘hilang’, daya ingatan akan makin sukar ditingkatkan.


7. Mengunakan ubat alergi atau pil tidur

Ubat-Ubatan untuk mengatasi masalah seperti insomnia, alergi, dan gangguan, boleh juga menyebabkan fungsi otak terganggu. Maka itu, sebelum mengunakan ubat ini sebaiknya dapatkan nasihat dulu daripada doktar agar daya ingatan anda tidak ikut terganggu. 


8. Terlalu banyak mengambil ubat

Jika mengambil lima atau lebih ubat, anda berisiko tinggi mengalami gangguan daya ingatan. Pastikan doktor tahu semua ubat yang anda ambil. Jika sebuah iklan ubat nampak menarik, jangan terus terpikat. Sebaiknya minimakan pengambilan ubat terbuka atau hanya mengambil ubat sesuai dengan nasihat doktor.





Monday, September 26, 2011

Promosi VCO & Hair Revitalizer...!!!

Assalamualaikum..

Gadis nak buat promosi VCO softgel & Hair Revitalizer..

Beli 3 botol VCO softgel Gadis akan bagi free postage..
bagi semenanjung shj..
untuk Sabah dan Sarawak cume tambah rm3.00 shj untuk postage
^_^

Kalau nak COD pun boleh jugak..
tapi area Johor Bahru je..
^_^

berminat boleh pm Gadis yer..
atau pun Klik je kat gambar VCO softgel yang ader kat blog Gadis area ruangan Kedai gadis
^_^




Hair Revitalizer...
Harga nye RM39.90 shj (exclude postage)




Kelebihan Hair Revitalizer
Insyaallah mmg berkesan..
untuk treatment rambut ni pun Gadis tgh amalkan...

Kalau nak tau kelebihan amalkan VCO softgel ni serta testimoni pengguna

kalau berminat boleh pm Gadis..
kalau nak tanyer aper-aper pun boleh jugak..
=)

k la..
see u olss next entry ya..
^_^

Contest Photogenik Pilihan BJB

Salam Aidilfitri
^_^

Hari ni Gadis nak masuk 1 contest yang dianjurkan oleh
blog bawah ni..
Klik je banner nye kalau nak join..


Gadis jarang-jarang nak join contest..
tapi bile ader frenlist join..
mcm teringin plak nak join..
so jom kiter join ramai-ramai..

Gambar yang Gadis akan submit untuk contest ni..
adalah gambar di bawah
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

taa daaa...
ni la gambar nyer...

Gadis nak tag kat mak Gadis sendiri..

hopefully dengan menjoinkan diri kat contest ni..
Gadis akan menang..
tapi kalau x menang x per..
Gadis terima..
biase la ..
adat pertandingan..

k la..
see u olss next entry yer..
^_^

Sunday, September 25, 2011

Dugaan Oh Dugaan

Assalamualaikum..
n
Selamat petang

petang ni entry Gadis nak citer pasal dugaan oh dugaan..
setiap perkara ader dugaannye masing-masing cume kiter tahu atau kiter mmg x tahu dugaan yang akan atau bakal kiter terima...
kalau yang paling femes untuk b2b adalah dugaan time bertunang..
ramai yang dh pesan dulu..
time bertunang ni mmg banyak dugaan nyer..
pada Gadis mule2 terpikir jugak kan..
ye ke besar dugaannyer time bertunang ni..
sbb kami jauh n rasenyer mmg jarang berjumpe..
jarang kalau berjumpe tu nak bergaduh..
kalau gaduh pun bile time jauh..
tu pun kejap je..
x lame pun kalau gaduhnyer..
huhuhu..

tapi bile smakin tbe hari untuk di satukan..
smakin banyak dugaan yang datang..
Masyaallah...
Astaghfirullahallazim...
berat sungguh dugaan yang kene Gadis tempuh untuk seketika ni..
cume Gadis kene sentiasa bersabar dengan setiap dugaanNya..
Gadis pun akan menjadi seorang isteri dan apabila menjadi seorang isteri..
Gadis kene sentiasa bersabar dengan ape-ape yang akan berlaku..

Gadis pernah diberitahu oleh adik Gadis..
''along..along kene sabar dengan setiap dugaan bile time bertunang..sbb time-time mcm ni la syaitan mmg suke mengacau dalam setiap perkara baik yang kiter nak buat lebih-lebih lagi time nak mendirikan masjid...
jadi kene sabar...''

Gadis akan pegang cakap dier sampai bile-bile..
x kira time kite nak kahwin ke..
nak buat ape skali yang baik pun..
syaitan tetap akan berada di sekeliling kiter untuk menghasut kiter dari membuat perkara yang baik..

Jadi Gadis banyakkan berdoa...
semoga segalanya berjalan dengan lancar..
aminnnn....


Penyakit Oh Penyakit...


Salam Aidilfitri

eh masih dalam bulan raya lagi kan..

rasenye mmg lame dah Gadis x bercerita..
bukan x nak citer..tapi xde mase..
mcm2 yang berlaku semenjak 2 menjak ni..

ok..ni Gadis dh nak start citer dah ni..
minggu lepas Gadis pegi klinik..
alaa..Gadis pegi klinik kesihatan taman u je..
dekat la jugak dari umah..

punca Gadis nak pegi klinik adalah disebabkan..perghh ayat, macam ayat tulis surat ponteng sekolah...hihihi..
disebabkan Gadis mengalami simptom2 pitam yang berpanjangan..
kira slalu mkn ubat biase dh boleh baik..
ni langsung x boleh baik dah..
Gadis pun rase mcm dh x boleh thn..
tu yang Gadis pegi klinik..

sbb pada Gadis..
maybe Gadis ni ader darah rendah kot..
tu yang pitam...
melayang-layang bile jalan...
adusss..mmg terjadi sesuatu yang x kena...

pegi klinik..
amik no mcm biase..
pastu sowh pegi bilik 9...

pastu pembantu perubatan tu sowh pegi amik darah kat bilik 15..
sbb muke Gadis pucat..
urat pulak x keluar kat lengan utk amik darah..
mcm2 hal..nurse tu ckp urat menyorok..
then boleh jugak sedut darah tu..
Gadis mmg tutup mata je time nurse tu amik darah..

pastu pegi hantar botol tabung uji kat makmal..
tkt2 ader problem ngan darah..
resultnyer mengikut nurse xde ape2..

ni result darah nye..
Gadis pun x faham..

pastu dh settle..masuk bilik 6 plak..
masuk2 je..
Gadis cek BP (Blood Preasure)
nurse tu tanye ..

Nurse : awak ni ade sakit ke??

Gadis : xde la..saya cume pitam-pitam yang x baik-baik..
nape nurse?? saya ader tekanan darah rendah eh??

Nurse : ni bukan darah rendah..
tapi darah tinggi ni..

Masyaallah..
Gadis mmg terkejut giler time tu..
Nurse tu ckp Gadis Hypertension..
dier sowh banyak relax..

tgk ink merah tu..
tinggi kan..
nurse tu ckp..awak boleh pengsan tbe2 tau kalau mcm ni..

dah masuk bilik 6 tu..
Gadis masuk lak bilk 7..
kali ni mmg jumpe ngan doktor..
doktor pun bebel jugak mcm nurse tadi..
last2 Gadis kene injection ubat kat lengan..
ubat jangan melayang-layang doktor tu cakap..

tapi Gadis kene sentiasa cek BP kat klinik biase..
pastu 29.9 ni Gadis kene jumpe doktor balik untuk pemeriksaan lanjut..

ni la jadual utk check up nnti..

balik-balik je umah..
rupenyer selama ni ayah mkn 1 ubat tu untuk darah tinggi..
Gadis yang x tau ayah mkn ubat tu elok..
Gadis igt kan ayah mkn pil biase..
nama ubat tu Buah Tunjuk Langit..
pokoknyer banyk rupenye kat tepi jalan..
xper..
nnti Gadis review pasal ubat tu..
Alhamdullillah lepas mkn ubat tu elok penyakit Gadis ni..
mude2 dah ader darah tinggi..
huhuhu..
nak buat mcm mane kan...
doakan Gadis sihat sentiasa yer jiran-jiran semua..
^_^

ok la..
see u olls next entry yer..
^_^

Tuesday, September 20, 2011

Nasib baik jumpa kasut ni..


Selamat petang...

Alhamdullillah hujan turun dgn lebatnye ptg ni kat jb..

Sebenarnyer Gadis dok mencari kasut Gadis ni dari hari tu lagi sebenarnyer..
tanyer mak, tanyer adik2 x tau, tanyer ayah ape tah lagi mmg jawapannyer x tau..
huhuhu..

cek punyer cek dalam bilik stor kat bawah ni tadi..
weeee...jumpe sudah kasut Gadis ni..
salah satu kasut kesayangan sebenarnyer..
bukan la ader jename pun..brand biase2 je kot..tapi pada Gadis cantik n comel...
sayang nak pakai kononnyer...
jadi duduk la dier dgn kasut2 Gadis yang lain..

skali hari tu mase ngemas nak raya..
kasut tu tah mane pegi tah..
merungut jugak..
padahal sendiri salah letak agak nyer..
mungkin Gadis lupe kot..

tapi x perla..
dah jumpe dah pun..
rupenyer kotak nyer dh tertukar..
patutla x jumpe..
huhuhu..

ni la akibat nyer kalau lame dh x pakai..
terkopek sudah..
kene pakai jugak lepas ni..^_^

suke sgt dgn kasut ni...
membuatkan diri tbe2 rase tercomel..
hihihi..
perasan je lebih Gadis ni kan..hihi..

k la ..
see u ollss next entry yaa...
^_^

Doorgift dah siap...!!!


Salam Aidilfitri..

Pagi ni Gadis nak story tentang doorgift Gadis yang baru siap..
hehehe..
Alhamdullillah..
spttnyer dh lame dh siap..
tapi mood Gadis yang kadang-kadang ok...
kadang-kadang x ok..
mene dgn migrain nyer...
mane ngan...aihhhh macam2 sungguh..

dah lame proses nak buat doorgift utk guest ni..
VIP punyer lom lagi..
tgh pikir2kan..
hihihi..

awal bulan 3 hari tu Gadis sibuk buat TQ Tag..

ni la dier TQ Tag yang Gadis buat sendiri..
print out je..
pastu nak menggunting nyer jenuh..
sampai bengkak tgn..
1000 kpg bentuk love nak kene potong..
hihihi..
tapi Gadis rase happy..
tema doorgift Gadis : Warne Warni

mule igt nak gantung je kat beg..
tu yang kalau u olls nampak ader lubang kat tepi tu..
Gadis dh tebuk siap2..
skali dh sampai time mak n ayah Gadis cakap x yah gantung..
tampal je..lagi senang..
hihihi..
Gadis layankan je..

pastu mase bulan pose hari tu..
Gadis n family pegi Pontian..
ikut ayah atas urusan kerja
lepas abis tu pegi beli paper beg jap..
100 keping RM3.00 je..
murah kan..
then singgah Econsave nak cari lauk..
Gadis n adik jln tpt lain..
skali jumpe doily paper..
250kpg RM3.90 je..
ok la tu..
balik umah ape lagi kan..
terus buat keje..
x sbr2 la katekan..

 kerja tampal menampal giat dijalankan..
mula-mula tampal double tape kat love dulu..
n love tu akan ditampal atas doily paper..
boleh nak pakai gam biase tapi mak ckp nnti nampak x cantik..
ok..carry on je..


then kene tampal double tape kat doily paper untuk di tampal
kat paper bag plak..

ragam reben plak Gadis dah siap awal2 dh..
kalau x silap rayer kedua Gadis siapkan ngan mak Gadis..hehehe
dgn kes mahal n murahnye la..macam-macam[LINK]
senang dh siap awal2..nnti nak gam kan reben kat paper bag..


pastu proses menampal kat paper bag plak..

mula-mula eksited nak siapkan..
bile dh banyak2 naik letih n rase dh muak..
tapi mcm seronok plak..
sbb banyak warna..
Gadis mmg suke..

ni separa siap sebenarnyer...
tapi hampir nak siap jugak la tu..
dh siap dah tampal reben semua..

ni tali...
Gadis beli kat kedai Taman Universiti..
semeter RM0.50 je...
of course la pelbagai warne..
baru meriah...hehehe...
gadis nak letak kat paper bag tu..
nnti senang kalau tetamu nak bawak balik..
^_^

taaa daaaa..
dah siap dah doorgift Gadis..
ni mmg nampak kurus sbb Gadis x kembung kan paper bag tu lagi..
sbb x letak brg lagi..
awal sgt rasenyer...
hihihi..



banyaknyerrr..
lega bile dh siap..
mcm2 ragam nak menyiapkan paper bag ni...
klakor lak rasenyer..
^_^

opsss...
terlupe plak nak bgtau Gadis isi ape dalam aper bag tu..

Gadis isi buku Surah Yaasiin

spttnyer ader lagi yang nak diletak dalam paper bag tu..
tapi masih dalam perbincangan lagi..
hehehe..
nnti kalau dh capai kata persetujuan..
Gadis story yer..




Monday, September 19, 2011

Wedding Shoes


Selamat petang semuanya...

Gadis jenjalan kat FB tadi..
skali terjumpe la page ni..

Gadis suke tengok kasut-kasut yang ader dalam page ni..
rase mcm semuanya Gadis nak..

jom cuci mata tgk kasut kahwin

 1.

 2.


 3.

 4.

 5.

 6.

 7.

 8.

 9.

 10.

 11.

 12.

 13.

 14.

 15.

16.

pilihan Gadis adalah no.9
tapi cantikkan semuanya...
Gadis dapat cari yang seakan-akan pun ok..
risau jugak kalau nak tempah..
nnti gambar ngan ape yang kite terima x same..
takut sgt2..

see u olls next entry ya...
^_^


Gown Flower Gurl...


Salam Aidilfitri..
Selamat pagi..

Bangun je pagi ni..
teringat nak updated pasal baju flower gurl..
Baju nyer, kasutnyer n segala aksesori nyer Gadis dah beli awl2 lagi..
tapi x diupdated je..

flower gurl untuk majlis Gadis nnti ader 2 orang kanak2 riang yang comei..
tapi Gadis baru beli 1 je utk baju n kasut..

untuk yang sorg lagi Gadis lom nak mencari awal2..
sbb tgk mcm cepat membesar kalau yang lagi sorg tu..
hihihi..

 Gown untuk flower gurl

 Kasut pun dah siap..

 Siap stokin ...

 Anting-anting pun ader..
permintaan  flower gurl..
hehehe...

Lengkap dah semuanya..

Ermm..
tinggal yang lagi sorg je nak kene cari bajunyer..
hari tu mcm dh jumpe gown..
tapi x nak beli dulu..
takut tbe2 membesar..dah nak kene beli lain plak dah..
huhuhu...