Posts

Showing posts from October, 2012

"Happy Birthday Eqbal Zack (Giveaway)"

Image
Assalamualaikum...
Jarang betul kalau malam-malam nak tulis entry ni.. tapi bila terbaca entry mak Gadis, Gadis mcm berminat plak nak join giveaway ni..
Kalau ader jiran-jiran Gadis yg nk join.. klik sini tau.. ^_^
hadiah-hadiahnyer mmg menarik perhatian Gadis.. apa salahnyer mencuba kan.. jommm join...

PRIZES
 TWO[2] winners  Him/her will receive a Black Wallet and Red Purse by Alain Delon (Original)


FOUR [4] winners
It’s the original miniature from DKNY and RALPH LAUREN!
Join now, because FOUR [4] of you (him/her) will win a bottle!


TEN [10] winners
TEN [10] PARTICIPANTS will receive Eqbal Zack (EZ) Limited Editon Fridge Magnet


RULES 
Please read carefully, as I reserve the right to disqualify any incomplete entries.  1. Be a follower of www.eqbalzack.com
2. Write a simple blog post (Bahasa Melayu/Bahasa Inggeris) about this giveaway. You can copy and   
    pasteyour entry from here. The title of your entry will be: "Happy Birthday Eqbal Zack (Giveaway)"
3. Come back here and leave the perm…

Resepi Aiskrim Goreng

Image
Assalamualaikum..
Pagi-pagi Gadis dh post entry pasal aiskrim.. mmg sedap.. tapi Gadis tak makan aiskrim sangat lagi.. masih berpantang makan..
Maaf pada Husna & Mrs Yana sbb lambat sangat bagi resepi... Gadis pun tiru google je..hihihi.. tapi ape salahnye kalau nk berkongsi kan..
 mula-mula letak apa-apa perisa aiskrim yang kamu suka..
 bila dah letak aiskrim, letak 1 lagi roti atas nyer.. macam nak buat berger...
 ambik apa-apa cawan untuk takupkan antara aiskrim dan roti tu..
 lepas dah takupkan.. buang lebihan roti yang kat tepi tu.. ambil yang tengah-tengah jek.. jadi mcm pau..
 dah sedia untuk digoreng.. tapi sebelum goreng sejuk beku kan dulu dalam peti ais dalam masa 2 jam.. biar sampai aiskrim tu betul-betul keras masa nak goreng..
 panaskan minyak & goreng.. taa daa..dah siap digoreng...
mcm ni la rupenyer bila nak dimakan.. memang sedap.. nyummy... ^_^
k laaa.. see u olls next entry..

p/s : Rasa mcm nak buat kek pulak...sedappp..esok Darwisy genap 2 bulan...

Dah balik Rumah...

Image
Assalamualaikum...
Dah lama rasa nya tak update entry ni.. nak jenguk blog pun payah.. tapi blogwalking rumah jiran rajin pulak.. nampak sangan pemalas nak update kan... hihihi..
Alhamdullillah Gadis & Darwisy dah balik rumah sendiri kat Antara Gapi Serendah ni.. hari tu sebelum raya dah cakap ngan rumah.. nanti bila aku balik,aku bawak kawan lagi sorang yer.. Alhamdullillah dah bawak balik dah pun..
Gadis pun dah lama sangat tinggalkan rumah..
Sebelum Gadis balik rumah ni.. Gadis risau jugak sebenarnyer kalau-kalau Darwisy meragam sebab suasana baru kan.. tapi bila dah sampai, Alhamdullillah Darwisy masih tido ikut time..bangun nak susu ikut time.. senang mama nyer ni..
Tapi tu la. bila siang tu, masa memang agak terhad skit.. Darwisy akan bangun kol 6.30.. pastu dalam kol 7.30 mandikan dier.. lepas mandi Darwisy akan nak susu.. then main-main ngan dier pastu Darwisy tido dalam kol 8.30 pagi... bila Darwisy dah tido jek, cepat-cepat mama nyer ni buat keje umah, masak, basuh baju dll.. tepat 11.30 pagi…

Wordless Wednesday : 20 ~ Rezeki

Image
Assalamualaikum...
Alhamdullillah diatas segala rezeki yang telah diberikan untuk anakku... ^_^


k la .. see u olls next entry.. ^_^
p/s : hari minggu ni Gadis dah balik umah sendiri kat Serendah..^_^

Bergedil Daging

Image
Assalamualaikum...
Petang ni Gadis dok teringin nak makan bergedil daging plak.. memang sedap kalau makan ngan soto.. tapi Gadis tak makan ngan soto tapi dok makan gitu jek.. tapi kalau nak buat sarapan atau minum petang pun sedap jugak... jommm...
Bahan-bahan :
Kentang Daging Hancur(kalau nak inti lain pun boleh) Daun Sup Bawang Goreng Garam Penambah Perisa
Cara-cara nak buat :
 Rebus ubi kentang sehingga lembut... (kalau nak banyak rebus kentang banyak ye..) bila dah tos kan kentang tu, lenyekkan kentang tu
selepas lenyekkan kentang.. masukkan daging hancur dalam adunan kentang yang dilenyek tadi.. (nak senang beli daging hancur yang dah siap tu je..kalau rajin daging biasa pun boleh juga..)
Gaul kentang & daging kisar hingga sebati..


 Goreng bawang untuk jadikan bawang goreng yang kat kedai tu.. Gadis goreng sendiri sbb malas nak pegi kedai..
Masukkan bawang goreng yang dah digoreng & daun sup kedalam adunan tadi..  gaul lagi skali hingga sebati.. jangan lupa masukkan garam & penambah perisa...

Aiskrim Goreng

Image
Assalamualaikum..
Sejak-2 menjak ni Gadis rajin bebenor nak buat kuih atau masak apa-apa je la.. tapi makan nyer sikit.. agaknyer amik bau je dah boleh rase kenyang kot..
kali ni Gadis try buat aiskrim goreng plak.. tapi jamah je la.. hihihi.. masih berpantang makan lagi ni.. ^_^
taaa daaa.. dah siap..
k la.. see u olss next entry.. =)
p/s : pagi-pagi dah kelentang kelentung buat aiskrim goreng yang pertama kali buat..^^_

Wordless Wednesday : 20 ~ Jom Minum Petang

Image
Assalamualaikum..
Gadis baru siapkan minum petang ni.. mmg sedap kalau mkn panas-panas... Gadis buat lempeng.. pastu cicah ngan gula pasir... kalau husben Gadis suka cicah ngan gula Melaka.. memang nyumnyum... ^_^
jommmmm....

k la.. see u olss next entry... ^_^

Bedung Atau Tak Bedung..

Image
Assalamualaikum...
Alhamdullillah  semakin hari semakin sihat.. tapi pantang dari segi makan masih perlu dijaga.. yela,badan nak pakai lama.jadi  kene jaga atleast setahun..
jalan pun tak boleh laju mcm zaman anak dara dulu..kene berpada-pada..
maka Gadis ni jenis kalau buat keje nak pantas..
jadi rythm nyer kene tukar skit..
^_^

Kalau ikut cakap orang tua-tua, baby baru lahir elok la kalau bedung...
mula-mula Gadis pun tak tau apa tujuan nyer kalau baby ni perlu dibedung atau tak..
bila tanya mak Gadis, mak Gadis cakap salah satu sebab anak elok bedung ni supaya
anak bila time tido tak terkejut-kejut...jadi tido pun lena & lama dari tak bedung...
ada sbb lain lagi sebenarnya..
maybe mommies yang lain ada sbb lain kenapa anak perlu dibedung...

cube share skit..
^_^

Ada baby tak suka bila kiter bedung dier..
maybe dier rase rimas kot...lagi pulak dgn cuaca sekarang ni yang kdg2 panas kdg2 sejuk..
kalau panas mmg berpeluh la baby..
huhuhu..

Macam Darwisy mula-mula tak suka bila Gadis bedung...
tapi bila…

Stroller Yang Tak Di jangka...

Image
Assalamualaikum..
Alhamdullillah hari adalah hari terakhir Gadis berpantang  bersalin selama 44 hari... tapi walaupun hari ni adalah hari terakhir husben Gadis cakap lajakkan tempoh berpantang.. biar betul-betul sihat dan ok.. ^_^ nasihat suami wajib didengar..
Tapi walaupun hari hari last berpantang, semalam Gadis dah bawak Darwisy jalan-jalan dah.. sebelum ni dah banyak kali jugak bawak dier pegi jalan-jalan.. tapi tak de stroller lagi sbb belom beli lagi.. dah bila pegi jalan terpaksa dukung Darwisy, walaupun penat dukung mama nyer ni  berjalan nak jugak sampai sekarang masih lenguh-lenguh lagi tangan ni.. hihihi..
Darwisy pantang kalau Gadis cakap nak ikut mama pegi jalan-jalan tak.. daripada ngantuk sanggup tak tido... hihiih..
Semalam pegi JJ Bukit Indah.. dengan takde stroller nyer nak berjalan punyer la besar JJ tu.. ayah Gadis pakai baby carrier sampai sakit pinggang dah dukung Darwisy.. mane tak nyer budak makin membesar.. dah terasa berat dh bile dukung dier..
skali disbbkan penat punyer pasal…

My Kid Dah Siap...

Image
Assalamualaikum...
Selamat pagi wahai jiran-jiran ku.. Alhamdullillah kenyang dah perut ni lepas sarapan... hihihi...
Semalam petang Gadis pegi amik My kid Darwisy.. Gadis buat kat JPN Kulai.. memang ramai tapi service nyer memang tip top.. cepat je..walaupun staff kat kaunter tu masam semacam jek.. hihihi..
depan
belakang
nanti sekejap je rasa ic ni tukar warna biru plak.. hihihi..
bukan main beso mata bila nak ikut mama jalan-jalan yer.. hhihih.. padahal dok dalam kete jek..
k laa.. see u olss next entry.. ^_^
p/s : ic mama Darwisy tak tukar-tukar sejak tingkatan 3...hihihi..

Hadiah Dari Hospital...

Image
Assalamualaikum...
Selamat pagi wahai rakan-rakan ku.. biasala kan..kalau update entry ni mesti anak tgh tido..hihihi.. so apa lagi..cepat-cepat update...
sepatutnyer entry ni Gadis update lepas keluar hospital hari tu.. ni dah nak habis pantang baru tersenggut-senggut nak update..hihihi.. xperla..nak buat mcm mane kan.. ^_^
Masa Gadis discharge dari hospital hari tu.. hospital siap bagi hadiah untuk baby new born.. ok & seronok jugak dapat hadiah.. tapi biasala, semua brg sample... janji dapat ok..!! hihih...
 ini la hadiahnyer...

 isi dalam beg hadiah...

 ni Gadis masuk peraduan Petpet..
pihak Petpet pun dah reply surat untuk Gadis masuk contest ni.. mana la tau menang..dapat hadiah sebulan diaper petpet... tak payah beli diaper selama sebulan.. Insyaallah..doa-doakan la yer.. aminnn... ^_^
 opsss,,, sejuknyer..=)
cakkk..!!! hai uncle & untie.. Darwisy baru lepas mandi.. hihihi
k laa.. see u olss next entry.. ^_^
p/s : Gadis tengah seronok mengumpul resepi ni...^^_

Dalam Pantang Pun Sempat Buat Kek..

Image
Assalamualaikum...
weeeee...~~~ Selamat pagi semua.. mata Gadis kelat-kelat lagi ni.. sbb Darwisy 2 jam skali bangun nak susu.. jadi mama nyer ni layankan je anak teruna sorang ni.. hihihi...
Tapi dalam sibuk Gadis berpantang ni.. sempat lagi buat kek batik.. mane tak nyer, mood nak masak nak buat kuih sbb kembali aktif mcm sebelum mengandung dulu.. time mengandung je jadi malas.. hihihi..
nasib baik la proses nyer sekejap je.. jadi sementara Darwisy tido cepat-cepat pegi dapur..hihihi.. buat nyer pun tak susah.. Gadis buat pun berpandukan resepi yang Gadis search kat google..
taaa daaa..
dah siap utk dimakan...
^_^

k laa..
see u olss next entry...
=)


Nama Anak Panjang-panjang Salah Ke?

Image
Assalamualaikum...
Selamat pagi wahai jenjiran Gadis sekalian.. semenjak ada anak ni susah betul nak update entry.. kadang-kadang mood nak update tu datang sekali anak ku yang bertuah ni ada je ragam nyer.. tak pela anak punyer pasal kan..anak di dahulukan..
draft bukan main banyak..tapi asyik dapat taip separuh je.. hihihi..
tajuk entry je dah macam-macam persoalan kat kepala ni.. bukannya apa.. ada sesetengah orang teramat buzy body mengenai nama yang kiter bagi untuk anak kiter.. kadang-kadang banyak komen nyer... sabar je la wahai hati.. salah ke nama anak panjang-panjang...?? rasanyer terpulang pada ibu bapa masing-masing kot... hahahah..
kalau ikut petua orang dulu-dulu tak boleh nama anak panjang-panjang..nnti berat anak nak bawak nama tu.. ada yang cakap kalau nama panjang-panjang ni nanti anak susah nak membesar sbb nama anak dah panjang.. ada plak yang cakap bila anak nak sekolah nanti anak susah nak tulis nama dier sendiri untuk kali pertama sbb panjang sangat... ada lagi yang cakap nanti bi…