Sunday, May 27, 2012

Barang Baby Saje Sekarang Ni....

Assalamualaikum...

petang petang mcm ni kalau minum air teh cecah biskut kering mmg sedap kan...
tapi Gadis x leh minum air teh dan seangkatan dengan yang lain..
sbb nnti akan jadi sembelit...
huhuhu..
semalam baru pegi klinik sbb perut Gadis sakit yang teramat sangat2...
baby pun x gerak sangat..
Gadis n husben punyer la risau..
terus pegi klinik panel..
Alhamdullillah semuanya ok..
baby pun dh start gerak bile Gadis panggil...

So...
hari ni update yang biase2 jek..
menu tengah hari lain skit..
sbb husben teringin nak mkn mee sup..
so Gadis kene masakkan jugak..
^_^

sempat snap sebelum makan tadi...hihihi...

pastu semalam lepas pgi klinik sempat pegi tengok jualan gudang kat Bukit Sentosa ni..
tengok ada brg baby..
Gadis n husben eksited dah nak tgk...
brg nyer ok la..
brg baby pun tak brape banyak sgt...
x sempat pun nak snap bentuk jualan nyer mcm mane..
dah malam..
pastu dh x igt lain..
igt nak tgk brg baby saje..
hihihi..
blk umah snap gambar brg yang Gadis belikan utk baby..
^_^

lotion,shampoo bath & bedak je Gadis beli kat Tesco..
sbb baunyer wangi, murah dan yang paling penting Gadis suke...
brg yang lain sume beli kat jualan gudang tu..
^_^
Jenama barang baby kat jualan gudang tu Baby Kiko, Bebe dan ader lagi yang lain..

 Hari tu singgah Butik ni sekejap...
Husben ajak pgi theraphy brg baby sbb perut dier yang meragam...
bile tengok brg baby Husben terus dah x sakit perut..
hebatkan...hihihi
=)


Bila dah masuk ade je brg yang nak di pegang...
geram n comel-comel...
nak buat mcm mane kan..
asyik fikirkan barang baby je sekarang ni...
^_^

ok la..
see u olss next entry..
^_^

p/s : Jusco tgh sale kan...mcm nak pgi jalan-jalan sambil tengok-tengok...hihihi

Wednesday, May 23, 2012

Kene Kuarantin Makan Jeruk

Assalamualaikum...

Alhamdullillah..
sekejap je masa sekarang berlalu...
dan hari ni hari Rabu dah...

semenjak 2 menjak  ni Gadis rasa badan macam tak sedap jek..
tekak rasa mual-mual jek....
bila dah rasa mual-mual, Gadis mmg nak cari jeruk je untuk legakan tekak ni...
husben pun layankan je isteri nyer ni...
huhuhu...

 sumber google...

pantang nampak jeruk mesti nak beli...

skali Gadis dapat info-info time mengandung jangan makan jeruk banyak sangat...
nnti baby lahir kene kuning yang melampau nnti...
husben dengar mcm tu terus kuarantin Gadis makan jeruk...
huhuhuh...
tu je la makanan pengubat tekak time loya...

skali husben balik keje belikan tembikai susu & mangga manis yang dah masak...
nak tak nak kene makan jugak...
Alhamdullillah..sambil makan ckp ngan baby dalam perut...
kita jangan makan jeruk lagi ye baby...
untuk kesihatan baby jugak nnti..
^_^



potong siap-siap letak dalam peti ais..
senang bile nak makan amik je..
^_^

Say `No` to jeruk..
hihihi..

k la..
see u olss next entry..
^^_


Friday, May 18, 2012

Boleh atau Tak Boleh Minum yer?

Assalamualaikum...

Selamat petang jenjiran...
^_^
Hari ni kondisi badan serba tak kene...
buat apa semuanya salah...
kalau baring tu pusing kiri salah,pusing kanan salah,telentang salah...
dah tak tau nak buat ape lagi dah ni...

Tapi kan..
tibe-tibe tgh duduk ni tekak Gadis teringin sangat nak minum air kelapa ngan isi nyer skali...
Masyaallah...rasa memang nak sangat ni...

sumber : google

Tapikan lagi...
orang tua-tua kata slagi belum sampai trimester ke3, x elok minum air kelapa...
takut keguguran...
orang tua-tua dah cakap..Gadis ikut je..
tapi masa Gadis 7 minggu hamil Gadis teringin juga nak minum air kelapa..
nasib baik ade pokok n buahnyer skali kat dpan umah mak n ayah kat JB...
tapi tu la Gadis masih takut nak minum n Gadis cuma makan isi kelapa jek...

Gadis pun serba salah nak minum ke tak ni..
tapi memang dah terasa kat tekak ni..
huhuhu...
sumber : google

huhuhuhu...
;-(

k la..
see u olls next entry..

p/s : agak-agak dah boleh minum ke tak yer air kelapa ni?

Thursday, May 17, 2012

Panduan Menamakan Bayi...

Assalamualaikum...

Selamat tengah hari jenjiran semua..
dah macam cikgu masuk kelas plak..
hihihih....

Dua tiga hari ni badan Gadis macam rase tak best jek ni..
bile makan je mesti nak keluar balik mcm 1st trimester hari tu...
maybe effect ubat inject kancing gigi kot...
Gadis pun x sure sangat..
badan makin x larat bila dah asyik muntah2 jek...
huhuhu..

xperla..
hari ni Gadis nak share sesuatu...
``Panduan Menamakan Bayi...``
Gadis amik pun dari sumber Diari Hamil yang Gadis beli mase awal-awal pregnant hari tu..
mmg bagus buku ni.
banyak info yang kiter leh dapat..
tapi kalau nak lagi lebih boleh google saje..
hihihi


Buku nama-nama terindah ni pun Gadis beli masa awal pregnant hari tu...
awal nyer beli time tu...
tapi dh sebab eksited...rembat jek..
hihihi

TIP-TIP MENENTUKAN NAMA BAYI ANDA

  1. Mempunyai makna yang baik dan realistik
  2. Jauhi menggunakan nama-nama yang khusus untuk Allah melainkan di tambah ``Abdul`` (hamba) sebelumnya
  3. Elakkan menamakan bayi anda dengan nama kuniyah (gelaran Nabi Muhammad SAW iaitu Aba Kasim). Bagaimanapun terdapat khilaf yang mengatakan tidak boleh sekiranya dipakai serentak dengan nama Nabi atau Muhammad. Apa pun sebaik-baiknya elakkanlah.
  4. Jangan namakan anak anda dengan nama-nama yanga dipakai oleh orang yang zalim dan orang yang tidak percaya kepada Allah.
  5. Jauhi menamakan bayi anda sebagai hamba kepada selain daripada Allah seperti Abdul Uzza (nama berhala)
  6. Jauhi juga nama yang dikombinasi seperyi nama gabungan nama ibi dan ayah jika ia membawa makna yang tidak elok.
  7. Jauhi nama-nama Malaikat dan nama-nama surah Al-Quran
  8. Nama-nama yang disarankan ialah nama-nama bersifat ubudiyyah seperti Abdullah, Abdul Rahman dan seumpamanya.
  9. Pilihla nama yang indah didengari sewaktu diucapkan dan serasi
  10. Pilih nama yang unik tetapi elok asalkan ia tetap indah didengar,serasi dan mudah diucapkan. Unik tidak bererti nama itu berbunyi aneh atau sukar diucapkan.
  11. Pertimbangkan untuk memilih nama yang menunjukkan jenis jantina yang jelas.



*Sebaiknya, janganlah memberitahu dahulu keputusan nama yang akan anda berikan kepada sesiapa pun sehingga kelahiran si kecil anda. Dan jangan pula membiarkan sesiapa pun memaksa anda untuk memberikan nama yang anda tidak suka. Setiap nama itu adalah Doa.



k la..
see u ollss next entry..
^_^

p/s : Bak kata member blogger (ekin)...spare nama untuk jantina lelaki dan prempuan..nnti senang..^_^

Wednesday, May 16, 2012

Fresh Orange Buatan Sendiri...

Assalamualaikum...

Selamat petang wahai jiran-jiran Gadis...
petang-petang mcm ni ada je idea nak di buat nyer...
hihihih..

Gadis teringin nak minum fresh orange..
kalau beli kat luar mmg minum skali teguk jek...
pastu dah habis...
nak lagi kene bayo la kan..
kihkihkih...

Nasib baik husben ade belikan buah dlm fridge...
apa lagi kan..
keje Gadis bermula la...
^_^

 1st mmg la kene ader oren nyer...
kalau takde maknenye mmg Gadis x buat...
hihihi

 memandangkan Gadis xde mesin untuk air buah tu..
jadi gune tradisional jek..
janji dapat minum kan...
kupas dulu kulitnyer yer...
^_^

 tambah air masak skit dalam blender
pastu boleh blend...
zzeettttttt.......

 pastu tapis dulu tau...
baru dapat airnyer...
slagi masih pekat seratnyer slagi tu boleh blender lagi tapi tambah air masak skit yer..
sampai serat nyer jernih...
^_^

pastu dah siap...
1 jag blkg tu jugak Gadis dapat buat...
nyummy...
yang pasti mmg masam...n jangan lupe tambah gula tau untuk manis...
pastu letak ais...
mmg best la..
puas dapat minum banyak dari biasa...
^_^

ok la..
see u olss next entry yer...
^_^

p/s : semakin besar perut semakin x larat nak berjalan...Alhamdullillah kaki x bengkak lagi tapi x tau la lepas2 ni kan....^_^

Wordless Wednesday : 16 ~ Kenapa tak Boleh Follow Ni?

Assalamualaikum...

Selamat Pagi wahai jenjiran gadis sekalian...
^_^

sebenarnyer dah lama geram jugak ni..
sbb ape geram?
sebab Gadis x boleh nak follow blog-blog yang Gadis nak follow..
pelik tol la..
maaf ye jiran-jiran sbb ada yang follow Gadis tapi Gadis tak boleh nak follow diorg balik..
entah ape kene tah agaknyer...

bile nak follow keluar yang ni..
pelik tol..
dah puas godeh tapi x menjadi jugak...
hmmmmmm....

k la..
see u ollss next entry yer..
^_^

p/s : balik JB nnti nak sowh adik Gadis format laptop ni la..=)

Tuesday, May 15, 2012

Sedapnyer Sundae Caramel Mcd Ni...

Selamat Petang...

Gadis ni hari ni banyak plak update entry...
hihihi..

tapi tengah dok blogwalking tetibe dalam kepala ni nak makan ni..
memula pikir tekak Gadis kot..
skali tengok asyik dok terpikir je ni...
itu maknenyer anak mama la ni yang nak mkn ...
kan kan kan...
mama nyer lagi menguatkan papa...
hihihi..

sedapnyerrr...
^_^
rase caramel tu kan rase inti ceklat cadbury..
sedappppp....


Gadis nak makan sundae caramel Mcd ni..
hari tu dah makan..
ni nak makan lagi..
kene kenyit-kenyit mata ngan husben ni..
kihkihkih...

ok la..
see u olss next entry..
^_^

p/s : dah eksited cari nama untuk baby..^_^

Secara Tiba-tiba Dah Tau Gender Baby...

Assalamualaikum...

weeeeee.....^_^
aihh tetibe je Gadis telebih seronok ni dah kenape..??
hihihi...

tadi Gadis buat check up kat KK Serendah...
pegi cek mcm biase je la..
kol 7.40am dah sampai, bukan main awal dah sampai klinik...
tapi walaupun awal, ade yang lagi awal dari Gadis..
biasela..x kisahla janji buat cek up baby..
^_^
mcm biasela..husben mmg jadi peneman setia setiap kali check up..
bile time nak buat appointment je mesti cari tarikh husben keje malam..
senang kan..nnti boleh teman Gadis pegi klinik..
^_^

so lepas amik no giliran, pastu timbang, pastu cek air kencing, pastu amik darah utk HB, pastu lagi terus letak buku tu kat bilik nurse untuk tunggu giliran...
bila masuk je bilik nurse, nurse buat perkara wajib dier..sowh kiter baring nak cek tinggi rahim..
pastu tanyer Gadis, baby dah gerak-gerak x?
Gadis pun jawab, baby dah gerak-gerak dengan tersangat aktifnyer...hihhi..
pastu nurse tu cek denyutan jantung baby gune alat dier..
semuanyer ok..
time nurse nak cek jantung baby, boleh plak baby lari-lari...
nurse tu cakap..wahhh dah pandai main-main yer...hihihi
Alhamdullillah baby ok...
turun je dari katil, nurse terus sowh injection kancing gigi...
nurse tu kata sakit la jugak..
kalau mane ibu yang x kuat boleh demam..
n mane yang kuat x rase ape-ape langsung..
n yang normal cume rase lenguh2 jek..
skang ni tangan Gadis teramatla lenguh...
skali nurse cek berat Gadis, naik banyak plak...
adesss...
mmg konpom kene minum air gule ni nnti..
so nurse terus sowh refer doktor...

Dah setel ngan nurse, Gadis terus pegi injection kancing gigi..
then pegi bilik doktor..
Doktor ckp berat badan naik ni..
dier sowh minum air gule..
banyak kali jugak doktor tu tanyer Gadis family background ader kencing manis x..
Gadis cakap xde..sbb mmg family background xde kencing manis..
tapi mmg kene minum jugak air gule tu tapi next check up kot..
last-last doktor tanyer nak scan x?
dah offer mmg jawapan nyer nak saje la kan...hihihi...
doktor llki tu baik n lembut je..

Doktor pun startla scan perut Gadis...
skali bile doktor scan, doktor senyum...
awak nak tau gender baby x?
saya dah nampak dah ni...
hihihihi..
aktifnyer baby u dalam perut ni yer...kihkihkih...
mestila nak tau kan...

Keluar bilik doktor terus cakap ngan husben..
husben punyer la suke...
husben yang terlebih eksited, husben ckp ngan baby..`papa pun nak tgk baby jugak`
ni yang nak kene scan kat klinik swasta ni...
^_^
Gadis pun x sangka doktor nak scan and terus dpt tau gender baby..tapi x dpt gambar mcm kat klinik swasta..huhuhu
hari tu dh scan kat KK, tapi doktor yang lagi satu tu mcm nak cepat jek..

hehehehe...
tapi Gadis tak nak bgtau kat sini dulu la...
SURPRISE..!!! 
Cuba Teka Baby Girl atau Baby Boy??
k la..
see uolls next entry yer...
^_^

p/s : kazen due bersalin 18hb May,siap dh pegi hospital sbb dah kuar darah, sampai hospital nurse cek baru bukak 2cm..nurse sowh balik umah...

Petua Orang Lama : Wanita Hamil Dilarang....

Assalamualaikum...

Selamat pagi wahai jiran-jiran Gadis...
^_^

pagi-pagi sebelum pegi cek up kat KK sempat lagi update sekejap pasal pantang larang wanita hamil...
Gadis percaya pantang larang orang lama-lama ni..tapi mane yang baik atau logik Gadis ikut..
maybe sbb diorg dulu-dulu dah pernah alami semua ni..
tapi setiap yang terjadi tu semua kuasa Allah s.w.t

Pantang Larang Orang Melayu Tradisional merupakan kepercayaan masyarakat Melayu zaman lampau berkaitan dengan adat dan budaya warisan nenek moyang. Kebanyakan adalah bertujuan untuk mendidik masyarakat agar mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan. Apa yang disebut bukan untuk dipercayai tetapi untuk dihayati mesej yang tersembunyi di sebalik pantang larang yang telah diperturunkan secara lisan sejak zaman berzaman.



1. Dilarang mencaci atau menceritakan kecacatan, dikhuatiri anak yang bakal lahir juga akan cacat.

2. Dilarang memukul, mendera atau mencederakan mana-mana binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan.

3. Dilarang memaku, memahat, mengail atau menyembelih binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahit bibir terbelah atau mengalami kecacatan.

4. Dilarang bergaduh dengan ibu mertua, dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak.

5. Dilarang makan sotong, dikhuatiri menghadapi masalah ketika bersalin. Anak mungkin tercerut tali pusatnya.

6. Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil, dikhuatiri akan kenan.

7. Dilarang minum air tebu atau kelapa di awal kehamilan, dikhuatiri anak akan gugur.

8. Dilarang melihat gerhana, dikhuatiri anak mendapat tompok hitam atau bermata juling.

9. Dilarang melangkah kucing yang sedang tidur, dikhuatiri mata anak tertutup seperti kucing yang sedang tidur.

10. Dilarang menyusup di bawah penyidai, nanti anak akan terencat.

11. Dilarang makan makanan yang berakar seperti pegaga, nanti terlekat uri.

12. Dilarang tidur waktu tengahari, nanti kepala anak akan menjadi besar.

credit to : iedamimi

Sepanjang pregnant ni, mmg macam-macam kene jaga..
cakap kene jaga, perlakuan kene jaga dan macam-macam lagi la...
Tapi yang bab tido tengah hari tu, mase awal-awal 2nd trimester hari tu kerap jugak Gadis tido tgh hari...
mak gadis slalu marah sbb asyik tido jek..
tapi tak pernah tanyer plak sbb ape tak boleh..
sbb kalau mengantok tu mmg rase ngantok tersangat2...
dah x boleh nak buat apa-apa dah...
huhuhu...
bila dah tau info ni...Gadis akan cuba tak tido tengah hari...
Insyaallah semuanya baik-baik je bila baby lahir nnti..
aminnnn...
^_^

Pastu semenjak pregnant ni Gadis kerap tersentuh kalau tengok binatang-binatang atau apa-apa yang menyedihkan..air mata tu laju je turun...sedangkan sebelum ni Gadis adalah seorang yang susah keluar air mata...mak Gadis kata keras hati...huhuhu..
bukan x nak nangis tapi ntah la..x leh nak turun air mata tu..
ada hikmah nye bila pregnant ni..
daripada ssh nak keluar air mata terus jadi senang keluar air mata...
huhuhu...

ok la..
see u olls next entry yer...
^_^

p/s : mintak-mintak wat cek up semuanyer ok..^_^ aminnn

Sunday, May 13, 2012

Selamat Hari Ibu

Assalamualaikum...


Selamat Hari Ibu...
buat ibu ku yang tersayang Normas Binti Mohd Noah
&
Ibu mertuaku Paridah binti Mohamad...
untuk diriku yang bakal jadi mama....^_^

Semoga panjang umo, murah rezeki sentiasa....
n alwayz smile...
mmmmmmmmuuuuuuaaaahhhhhhhhhhhhhhh......

Friday, May 11, 2012

Ceklat Ice Blended

Assalamualaikum...

Weeee...
petang yang bahang n panas ni kalau dapat minum air sejuk mmg sedap...
^_^
Gadis yg dok umah sensorang ni terpikir nak buat sesuatu...
hihihi..
bosan xde buat ape-ape..
jadi baik buat sesuatu supaya bergerak...
n terajin update blog terus..=)

Gadis buat ceklat ice blended..
main pakai buat jek..
redah je la..
janji dapat sejukkan tekak ni..
mmg sedap...
hihihi...

bukak peti ais nampak ais krim yang mcm x nak mkn oleh husben..
dier kate aiskrim ni x sedap..
tekak dier yg x sedap agaknyer..

ni la aiskirm nyer

ais

masukkan aiskrim dalam blender...
jangan pakai blender cili yer..
nasib baik ader blender lagi satu...
^_^

masukkan ais tadi

 blender sampai hancur...
dah mcm kat coolblog plak..
tapi coolblog lagi sedap..

 dah siap di blender...

dah siap untuk minum...
tapi kalau ader ceklat rice atau biskut ke mesti sedap..
nama pun xde bahan kan..
minum je la..
sedap jugak...
nyummy...
^_^

k la..
see u olss next entry yer..
^_^

p/s : tak sabo-sabo nak balik JB hujung bulan ni...yeeehaaaa.....^_^

Shopping Online : 1 ~ Botol Susu, Berus Botol & Carter`s Rompers

Assalamualaikum...

Alhamdullillah hari ni Gadis n baby sihat walaupun mood hari ni mcm x menentu...
nasib baik terajin nak update blog..
dulu bukan main rajin update, semenjak pregnant ni kurang sikit...
^_^

tapi dalam mood yang kurang baik ni ada jugak perasaan seronoknyer...
sbb hari ni dah terima barang yang Gadis beli dari on9..
kalau beli on9 ni memang macam x ingat ape dah...
bile nampak yang comel n berkenan je rase nak rembat je semua..
tapi x boleh gelojoh sangat..
kene bawak banyak bersabar..
^_^

Gadis ni mmg suke beli barang sikit-sikit...
nnti lama-lama makin banyak..
seronoknyer..
^_^
nak beli sekali gus semua memang banyak faktor yang perlu difikirkan..
lagi-lagi husben Gadis yang buzyness..
hihihi..

orang tua-tua kata tak elok beli barang baby lagi..
sbb masih awal..
tapi Gadis beli jugak..
tawakkal jek..
Insyaallah xde ape-ape...



comel je baju anak mama ni...
hihihi..
gender pun lom tau lagi main redah beli je ni..hihihi
Gadis beli saiz 0-6month
kang beli beso goboh plak..
tapi kene spare beli yang saiz beso jugak ni..
Gadis beli RM35.00 je..
tgh offer kata nyer..
^_^
Gadis survey pun kat sini yg tengah murah, x tau la kalau kat tpt lain ader lagi murah...
kalau M2b yang lain ader jual atau jumpe yang lagi murah inform la Gadis..hihih

ni link kedai on9 tu..


Sebenarnyer Gadis x reti sangat nak pilih botol susu ni..
mintak pendapat owner yang jual botol ni..
dier kata untuk newborn pun boleh gune untuk yang 260ml ni..
tapi nanti rasenyer kene beli yang 150ml tu jugak..
kesian anak mama kecik-kecik dah minum botol beso gedabak...
hahaha..
papa nyer ni la..
konon2nyer senang, nnti dh beso dh ade botol nyer..hihihi..
3 botol ni RM 69.00

owner shop ni pun peramah..
best jek..
^_^

ni link nyer..

berus botol ni pun nak beli on9 jugak ker?
hahahah..
buat lawak je la Gadis ni..
padahal kat luar punyer banyak..
nak buat mcm mane..
tgh eksited..hihihi..
husben pun ckp beli je la..
nnti x payah beli lagi..
RM11.00

ni link nyer..

rase happy je rase sbb dah start beli barang-barang baby..
mama nyer yang over..
bile dh beli siap cakap sorang-sorang bile la baby mama ni nak pakai plak..
hihihi..
mesti comel jek nnti...

k la..
see u olss next entry..

p/s : Grandmama nyer dah eksited nak buat bakul baby plak..^_^

Monday, May 7, 2012

Ubat Gigi Ibu Mengandung

Assalamualaikum...

1st skali Gadis memang malas sgt dah ni..
hihihi..
perkembangan baby Alhamdullillah sihat sahaja...
baby smakin kuat menendang dalam perut ni..
^_^
n perut mama nyer dah smakin membesar dan smakin x larat nak jalan...
tapi mama nyer ni tetap kuat jugak untuk buat keje umah n masak...
anggap mcm buat exercise harian..
xde la asyik nak baring jek..
=)

Tabiat baru Gadis n Gadis pun x pernah buat slalu pun..
tiba-tiba buat dengan selalunya..
nak tau ape...
pantang pegi toilet asyik nak berus gigi je kejenyer...
hahahah...
ubat gigi cepat sangat habis n asyik nak kene pegi beli jek..
husben pun pelik..
husben layankan jek...^_^

tapi hari tu baca paper tiba-tiba ternampak 1 artikel ni..
bagus jugak untuk ibu mengandung...

Gadis pun tak survey lagi kat pasaran harga ubat gigi ni..
atau pun selama ni Gadis tak tau ada ubat gigi untuk ibu mengandung...
m2b yang dh tau harganya boleh la inform Gadis ..
hihihi..

k la..
see u olss next entry..

p/s : nak survey botol susu baby kat internet ni...dah tengok brand Tommie Tippie..
agak-agak yang mana ok yer..???

Wednesday, May 2, 2012

Wordless Wednesday : 15 ~ Percubaan Pertama Buat Header

Assalamualaikum..

Ni percubaan pertama Gadis buat header...
tapi untuk mak Gadis punyer..
saje je try-try buat...
gune photoshop...
banyak kene belajar lgi ni...
hihihi..

ni la hasil nyer...
^_^

k la..
see u olls next entry..

p/s : esok nak pegi wat cek up kat KK