Posts

Showing posts from June, 2012

Bila La Boleh Pakai Kasut-Kasut Ni Balik Agaknyer...

Image
Assalamualaikum...
Alhamdullillah masih sihat dan baby pun bergerak semakin aktifnyer... suke menendang je dalam perut ni.. ^_^
Bila dok mengemas tadi terpandang kasut-kasut lama yang selalu Gadis pakai dan ada yang Gadis belum pakai lagi... huhuhu... dalam hati dok cakap jugak, bila la boleh pakai kasut-kasut ni balik agaknyer... sbb ni dah pregnant jangan harap la nak pakai kasut-kasut zaman anak dara... husben mmg sure tak bagi punyer & mmg Gadis tak nak pakai pun.. kang kalau pakai terjatuh tak ke lain plak jadinyer.. dah jadi mak buyung ni kene banyak pikir baby dalam perut ... hihihi...
Husben cakap lepas beranak & habis pantang boleh je kalau nak pakai... Gadis dapat bayangkan kalau dah ada anak pakai kasut mcm zaman anak dara..fuhhh..mama vogue gitu... tapi rasanya tak de salahnyer kot...tapi nak pakai mmg jarang skali la kot... mane ngan baby lagi... memang macam-macam la kan.. pulak kasut zaman anak dara biasela kan, dengan heels saja... nak pakai kasut rendah susah benor..
Gadis bukan…

Bantal Tungku Elektrik

Image
Assalamualaikum..
Hai jenjiran... hari ni Gadis nak story pasal bantal tungku elektrik ni pulak.. Gadis rasa dah banyak jual kat pasaran bantal tungku ni.. macam-macam jugak kegunaan nya.. dan yang pasti harga lebih murah la kan.. ^_^
tetibe nampak tag offer... mmg Gadis n husben rembat je la.. sbb sebelum ni mmg dah survey dah harga tungku bantal ni... harga yang selalu Gadis survey RM35.00 kalau beli on9 tak termasuk harga postage...

tapi ni Gadis beli dengan harga RM22.00 je... mmg dah banyak jimat dah kat situ... selesai bab tungku ni.. ^_^
mcm ni la rupenyer tungku bantal elektrik yang Gadis beli ni.. pada Gadis senang nak bawak...
Kebaikan : - Saiz kecil dan mudah dibawa kemana-mana shj - Sesuai untuk lelaki dan perempuan - Material yang berkualiti - Tahan panas sehingga 2-5 jam - Hanya perlu dipanaskan selama 3-5 minit menggunakan charge elektrik mengikut kadar kepanasan yang dikehendaki

Fungsi : - Sangat sesuai untuk ibu lepas bersalin dan dalam pantang - Membantu mengurangkan senggugut - Melancarkan pe…

"Segmen Dari Jiakreatifelt : Header Dulu Hingga Kini Yang Terbaik"

Image
Assalamualaikum...
Gadis tak join pun segmen ni tapi Gadis sekadar nak mengundi mana yang terbaik... ^_^

Aku bukan peserta tetapi ingin membuat undian bagi 3 header terbaik bagi aku :
Peserta A
Peserta B
Peserta C

Kepada kawan-kawan jom la mengundi.. cara-cara nak mengundi semua ada di blog INI
Gadis nak tag
Lynnto Syazzy  Lea Isnawi
k la.. see u olls next entry.. ^_^

Wordless Wednesday : 18 ~ Sumi Nata De Coco

Image
Assalamualaikum...
Jom makan sumi ni... ^_^


k laa.. see u olls next entry.. ^_^
p/s : hari ni mood malas nak menaip...=)

Check Up 28 Minggu...

Image
Assalamualaikum...
Hai jenjiran... hari ni Gadis pegi check up baby 28 minggu kat KK Serendah... pastu kene inject kancing gigi untuk dos yang kedua... masa inject kali pertama hari tu lambat sikit sakitnyer... yang kali kedua ni balik umah je dah terasa sakitnya.... memang badan jadi malas & nak baring je... huhuhu..
Hasil check up.. Berat : 53.6kg (turun sikit dari 53.9) pelik lak..mcm mane leh turun, sedangkan makan elok je... HB : 10.2 (menaik dari 9.8) yang lain semuanya Alhamdullillah ok.. jantung baby pun ok..
hasil contengan nurse.. hihihi...
yang pasti nurse dah suruh kira peregerakan baby dah... ^_^ tempat mama plak menconteng nanti.. hihihi...
k la.. see u olls next entry.. ^_^
p/s : bila la nak mendobi baju baby plak ni..huhuhu...




Bubur Pulut Hitam Pulak...

Image
Assalamualaikum...
petang-petang mcm ni kalau makan pengat ke..bubur kacang ke... mmg sedap kan... hihihi..
Gadis ni asyik letak gambar makanan je kan... kalau sape-sape yang dah bosan tu mintak maaf la yek... hihihi...
kali ni Gadis try buat bubur pulut hitam plak... hehehe... Alhamdullillah menjadi la jugak kalau nak dibandingkan dgn pengat labu+durian hari tu... hihihi...
jom tengok.. agak-agak jadi tak..hihihi  rebus dulu sampai kembang..
dah kembang dah... berasap-asap.. hihih
pastu masukkan gula merah n santan bagi manis n lemak...
taaa daaa... dah siap dah bubur pulut hitamnyer... jom makan...
k la.. see u ollss next entry.. ^_^
p/s : esok nak pegi check up kat KK..hope semuanya ok..^_^

Masak Nasi Lemak Pulak...

Image
Assalamualaikum...
semenjak dua menjak ni Gadis asyik dok tempek gambar makanan jek... hihihih... al-maklumla... suri rumah tangga sepenuh masa..pastu kebanyakkannya masakan yang 1st time Gadis masak... tu yang dok tempek je kat blog ni.. hihihi... ^_^
time Gadis tgh menaip ni Gadis tengah buat pulut hitam plak... tengah tunggu kembang jap.. hihihi...
tengah hari tadi Gadis masak nasi lemak pulak.. husben Gadis teringin nak makan.. masakkan je la.. pastu tanya pendapat dier.. hihihi...
 taaaa daaa...  dah siap... nyummy...^_^
ni la nasi lemak yang dah siap untuk dimakan... tapi husben Gadis cakap nape nasi nyer putih... hihihi... janji rasa lemaknyer... ^_^
k la.. see u olls next entry... ^_^
p/s : Gadis rasa nasi putih sbb Gadis pakai santan kotak kot..=)

1st Time Masak Nasi Ayam

Image
Assalamualaikum...
Entry di petang hari.. Alhamdullillah...hari ni genap sudah baby dalam kandungan Gadis 7 bulan... moga semuanya sihat dan selamat... ^_^
Memang dah terasa sangat dah baby ni menendang dengan aktifnyer... Tuhan je yang tau... aktif sesungguhnyer... xper, yang penting anak mama dalam perot ni sihat je kan...
Gadis nak story 1st time masak nasi ayam... resepi Gadis amik dari mak Gadis.. mudah dan ringkas... bukannyer apa..Gadis dah la tak boleh makan ikan.. nak makan udang, sotong dan seangkatan dgn nya tak elok sangat kan.. daging pun Gadis rasa loya bila bau nyer.. tu yang husben dok asyik beli ayam... bile dah dok dapur.. Gadis tengok ayam, ayam tengok Gadis... hihihihi...
tengok bahan semua cukup untuk buat nasi ayam.. Gadis pun masak je la.. cume xde salad kot.. =)


taaaa daaaa.... dah siap untuk di makan... Alhamdullillah..husben cakap sedap & lepas ni leh buat lagi... hihihi... siap bagi gred A++
k laa.. see u olls next entry yer... ^_^
p/s : dah sampai ke 3rd trimester ni, tibe-tibe pedih…

Nak Rasa Yang Ni Pulak La....

Image
Assalamualaikum...
Selamat Pagi wahai jiran-jiran ku sekalian...
Pagi-pagi Gadis dah nampak 1 iklan yang buat Gadis nak rasa.. hihihi... semenjak 2 menjak ni, Gadis suka makan aiskrim je... tapi segala aiskrim Mc.D... sebut je dah terliur.. inikan tengok gambar..lagi la rase nak nak & nak jugak... ^_^
nampak sedap tak? pada Gadis mmg sedap jek.. hihihi...

sebelum dapat makan aiskrim tu...
husben suruh makan aiskrim ni dulu...
supaya tak kempunan sangat...
hihihi


aiskrim ni memang sedap...
tak muak...
nyummyy...
opsss...pepagi dah makan aiskrim...hihihi
k la.. see u olls next entry.. ^_^

Selamat Hari Lahir Buat Mak Ku....

Image
Assalamualaikum...
Sekejap je dah hari Jumaat kan... hari ni 22.06.2012 adalah Hari Ulangtahun Kelahiran mak Gadis...
Selamat Hari Lahir Mak... Semoga panjang umo, diberikan kesihatan yang baik, murah rezeki, n yang paling penting bahagia bersama ayah hingga akhir hayat....aminnnn...
http://maszull.blogspot.com
Mak Gadis pun ada blog jugak.. aktif jugak la berblogging... kalah anak-anak nyer... ^_^
tak sangka mak Gadis dah nak jadi Grandmama dah...hihihi...
Along sayanggggggg makkkk....!!!! mmmmmmuuuuuuaaaahhhhhhh....^_^

Kenapa Tak Boleh Baca Blog Aty @ `aku bukan bidadari ` ni??

Image
Assalamualaikum...
dah tengah hari dah ... masa untuk memikirkan nak masak apa hari ni.. huhuhu... rutin harian Gadis walaupun Gadis malas sgt nak masak rasenyer... ^_^
tapi sebelum tu blogwalking n comment-comment dulu.. biasela Gadis akan baca entry yang dah di list kan kat blog Gadis tu.. tapi ada satu blog tu yang Gadis tak boleh nak baca.. sebenarnya dah lama.. tapi Gadis diamkan jek.. huhuhu..
Blog yang Gadis sibuk sgt nak baca  blog Kak Aty @ `aku bukan bidadari`
mula-mula klik mcm ni.. ok jek..


skali tgh syok nak baca jadi mcm ni pulak.. huhuhuhu...

Gadis pun tak tahu samada Gadis sorg je yang jadi mcm ni.. atau pun blogger yang lain baca elok jek... huhuhu...
k la.. see u olls next entry.. ^^_

Beg Baby Dah Sampai...

Image
Assalamualaikum...
Selamat pagi wahai jiran-jiranku.. Gadis rasa dah nak tengah hari dah ni.. tapi baru lepas sarapan... ^_^
Seronok rasanya bila persiapan nak menyambut kelahiran baby sikit-sikit dah siap... walaupun tak sepenuhnya tapi Alhamdullillah utk basic dah siap... beli sikit-sikit skali tengok dah banyak jugak barang yang dah di beli... kalau tengok baju-baju memang tangan tu geram je rasenyer.. hihihi.. biasala..comel sangat-sangat.. bila dah beli rasa tak sabar plak nak tengok baby pakai.. ^_^
Cerita pasal beg, Mula-mula Gadis nak warna merah... owner kedai pun cakap ada, skali bila owner kedai tu cakap salah satu zip dari beg yang warna merah tu rosak...terus rasa hampa la kononnya.. huhuhu... Gadis dah survey kat online shop yang lain semuanya dah habis stok utk warna merah... yang ada pun selain warna tu...
ni la warna beg yang Gadis nak tapi zip nyer rosak plak.. pastu last stock plak tu.. huhuhu...
tapi nasib baik ada pilihan yang lain.. so Gadis pilih yang lain je la.. senang..


So Tadi lepas…

Asyik Cerita Pasal Makanan Jek...

Image
Assalamualaikum...
dah petang dah ni... patutnyer petang-petang mcm gini makan jemput-jemput ke... pisang goreng ke... hihihi.. ini tak...sbb Gadis baru lepas siap masak... bila husben keje malam time masak dah bertukar... bila shift siang time masak pun bertukar... hihihi...
Gadis dah x tau nak masak apa lagi dah.. sedangkan mcm2 boleh masak.. hihihi... ikan dah la x boleh makan semenjak pregnant ni.. huhuhu...
terus msg mak nak resepi rendang ayam... mak pun bagi resepi dengan semangatnyer.. hihihihi...
dan hasilnyerr.... jeng jeng jeng...
* * * * * * * * * * * * * *
dah siap rendang ayam nyer... ^_^
k la.. see u ollss next entry.. ^^_
p/s : yang pasti rasenyer sama macam mak punyer rendang ayam..cume rupa kurang skit kot...hihihi

Cendol Pulut

Image
Assalamualaikum...
Alhamdullillah masih sihat n baby pun smakin membesar dalam perut ni.. hihihi...
Hari tu Gadis ada teringin nak makan cendol pulut kan.. Alhamdullillah husben dapat carikan jugak... puas husben tanye kat kawan-kawan dier kat Rawang.. xde jugak.. last-last rupenyer ada jual kat dalam taman sendiri... lega tekak ni bile dapat makan.. dah tak toleh kiri kana bila makan... walaupun pulut nyer mcm keras skit tapi makan jugak... sbb tekak ni mmg dh teringin sangat nak makan.. nyummyy... ^_^

dapat sejukkan tekak mmg sedap... hihihi...
k la.. see u olss next entry... ^_^
p/s : Sepanjang Gadis pregnant ni tak boleh tengok ikan...mesti tekak loya-loya...huhuhu...

Tak Jadi La Pulak Pengat Ni...

Image
Assalamualaikum...
weeehuuuu jenjiran.. ^_^
Hari ni Gadis pegi buat check up kat KK... tetibe pegi amik darah skali HB turun dari 11.9 hingga 9.1... biasela kalau dh mcm tu mmg kene tanya macam2 ngan nurse n doktor.. so dengan itu kene buat check up 2 minggu akan datang... dah lama x amik darah yang banyak2 tu... slalu cucuk kat jari jek... bile dah amik darah banyak2 jadi pitam n muntah2 plak dgn tiba-tiba... huhuhu...
dah la citer pasal klinik... hihihi...
citer Gadis buat pengat labu + durian yang cair n tak jadi... husben cakap rasa ok dah sedap.. tapi cair skit.. maklum la..1st time buat pengat... practice make perfect kan.. lain kali boleh buat lagi... sampai sedap n puas hati... ^_^
ini la hasil nyer... hahahahaha....
husben siap tukar nama lagi... ni bukan pengat labu + durian.. ni  ``LAMOLA MEXILANO``... siap nak bagi nama lain...hihihihi...
k la.. see u olss next entry... ^_^
p/s : Gadis nak makan cendol pulut ni...puas cari area Rawang xde...maknenyer balik JB nnti dapat makan...sbb kat sane senang cari…

Wordless Wednesday : 17 ~ Sejukkan Tekak Time Panas

Image
Assalamualaikum...
Gadis dok asyik mandi pastu makan aiskrim je keje je ni.. panas sesangat rasenyer... huhuhuu...

see u olss next entry.. ^_^

Balik Kampung, Jalan-jalan, Makan-makan

Image
Assalamualaikum...
Hai jiran-jiran... ^_^ penat balik kampung x habis lagi rasenyer ni...nak kata kampung tapi kawasan umah taman..
dekat bebenor ngan UTM Skudai umah family Gadis... hihihi... Hari Khamis lepas Gadis dah bertolak balik ke JB... mmg eksited sesangat dah rasenyer.. pastu lepas gian nak drive kereta... mane tak nyer, semenjak pregnant x bawak kereta... tu yang nak kene bawak jugak... jauh jugak la.. dari Rawang sampai ke JB Gadis drive.... sampai Melaka ikut jalan lama sampai la JB.. dah lama tak ikut jalan lama... ^^_
sampai je umah family... terus makan yang Gadis mmg mengidam selama 3 bulan lebih.. lame betul.. mengidam makan masakan mak n ayah.. fuhhhh.. mmg puasla kan.. asyik keje makan je... mcm nak meletop dah perot ni... dh x sempat nak snap masakan nyer.. hidang je atas meja terus dh tak toleh kiri kanan... hihihi...
Terima Kasih Mak & Ayah sbb masakkan yang sedap-sedap utk along & baby ^_^
yang pasti kalau dah petang pastu redup-redup plak tu mmg x sah la kalau x berjalan kan... Gad…