Posts

Showing posts from August, 2012

Gambar Raya Kami...

Image
Assalamualaikum...
Salam Aidilfitri.. ramai yang masih mood berhari raya lagi.. mana dengan open house... memang seronok...
tapi Gadis masih ada rasa mood hari raya tapi mood nak bersalin lagi banyak dari hari raya... hihihi.. macam-macam dah rasa ni.. berdup-dap, nerveous, risau & macam-macam lagi la.. Insyaallah semoga semuanya selamat... Aminnn... ^_^
Tahun ni gambar raya kami suami isteri tak banyak pun cuma amik sebagai kenangan untuk tatapan anak-anak bila dh besar nnti je.. sbb semenjak pregnant mood nak bergambar tu kurang skit.. hihihi.. kalau nak dibandingkan time sebelum pregnant, asyik bergambar je... ^_^
Tema kami warna kelabu.. =) masih boleh pakai baju kurung lagi..hihihi
Tahun ni kami sedondon pertama raya sebagai suami isteri.. seronok sangat.. tahun depan dah bertiga plak.. ^_^
Sebelum Gadis bersalin ni Gadis nak minta maaf sekiranya selama Gadis berblogging ada keterlanjuran kata-kata pada semua jiran-jiran Gadis yer..Doakan Gadis dan baby selamat dalam segala urusan kelahirannya nanti…

Katil Baby...

Image
Assalamualaikum...
Entry di petang hari... ^_^
Hari tu mase balik raya di JB ayah & mak Gadis buat surprise untuk baby.. tapi baby lom keluar lagi..hihihi.. parents Gadis belikan katil baby untuk baby.. Gadis n husben memang seronok la kan sbb dah ada katil untuk baby... Thanks mak & ayah...
terus eksited pasang katil tu... hihihi
 tengah eksited pasang katil...
dah siap pasang alasnyer..
 siap ada kelambu...


taaa daaa... dah siap.. nak tunggu baby je ni.. ^_^
k la.. see u olss next entry.. =)

Akar Fatimah...

Image
Assalamualaikum...
Salam Aidilfitri buat jiran-jiran Gadis semua... seminggu lebih juga Gadis tak jenguk blog Gadis ni... maklumla raya kan... lagi plak dah nak dekat waktu bersalin ni...
ada juga jiran-jiran ingat yang Gadis dah bersalin.. tapi lom lagi.. tanda-tanda sakit dah ada tapi palsu je.. huhuhu..
rasa macam dah tak sabar nak bersalin ni.. buat semua perkara serba tak kene je.. sabar je..^_^
Sekarang ni Gadis dah stay kat umah mak Gadis di JB sehingga habis pantang... tinggal la husben sorang-sorang kat Serendah tu.. hihihi..
citer pasal akar fatimah tu.. makngah Gadis bagi akar fatimah ni.... dier suruh rendam dan air nyer diminum.. dan kalau mase rendam tu tengok akar tu kembang orang kata cepat bersalin atau senang bersalin... Insyaallah..aminnn... tapi tu semua dah tertulis samada susah atau senang kita bersalin..
 ni masa baru rendam...

selepas 30 minit direndam...
k la.. see u olss next entry.. ^_^
p/s : baby masih main-main lagi dalam perut ni..hihihi..tapi dah asyik menegang je ni...huhuu

Selamat Hari Raya...!!!!

Image
Assalamualaikum...
Selamat Pagi semua buat jiran-jiran blogger Gadis... hampir seminggu Gadis tak update entry... Gadis tak pegi kemana-mana pun.. bersalin pun belum lagi.. tapi sakit-sakit dan tanda-tanda dah ader.. baby nak bagi mama raya dulu agaknyer ni.. hihihi...
Maybe lepas ni Gadis akan update selepas beberapa hari raya agaknyer.. biasala kalau dah balik kampung ada je aktiviti nyer kan.. dah jumpa sedara mara la katakan... ^_^
Dikesempatan ini, Gadis nak ucapkan  Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin sekiranya selama Gadis menaip ni atau bercerita atau balas komen jiran-jiran ada yang terkasar bahasa... ^_^
Tahun ni raya, Gadis balik kampung suami dulu di Gersik & Sg Abong Muar... Raya ke3 baru balik JB sampai Gadis habis pantang..Insyaallah.. Hati-hati bila memandu pulang ke kampung ye...^_^

k la.. see u olls next entry.. ^_^
p/s : Gadis akan bertolak ke Muar lepas Sembahyang Jumaat...Harap-harap belum jem sangat...^_^

Hasil Checkup 34 Minggu & Beg Hospital

Image
Assalamualaikum...
Salam Ramadhan yang ke 20.. Alhamdullillah...
Sekejap je dah puasa yang ke 20... terus terang cakap Gadis mmg tak larat nak puasa... ditambah dengan baby yang kurang gerak dalam perut.. nampak gayanya memang kene ganti je puasa tu.. huhuhu... bila Gadis bukak puasa je..baby terus menendang dengan aktifnyer.. sampai la ke malam... bertuah betul anak mama ni yer... ^_^
Semalam pegi check up kat KK Serendah untuk 34 minggu...
Berat : 54.9 naik 56.1 kg HB : 10.6 naik 11.0 Tekanan Darah : 130/90 (naik yg tiba-tiba) bila cek BP ngan doktor 120/80 (ok pulak) Position Baby : Ceph (Good Boy) Jantung Baby : 142 (ok) Air Kencing : Kotor
Disebabkan tekanan darah yang naik Gadis terpaksa buat cekup BP kat mana-mana farmasi atau klinik.. kene pantau la pulak, sbb pagi semalam mase pegi cek up mmg Gadis ada rase pening-pening kepala.. maybe sebab tak cukup tak tido agaknyer.. sebab tak cukup tido bukan nyer sebab apa...tapi sbb setiap setengah jam Gadis akan bangun untuk buang air..dengan sakitnyer dek…

34 Minggu Dah...!!!

Image
Assalamualaikum...
Salam Ramadhan yang ke 15... Alhamdullillah..
Hari ni badan Gadis tak berapa nak best sangat la.. rase mcm nak pitam jek.. tah nape tah.. tekak pun mual-mual je ni.. huhuhu..
dah macam ni pun nak jugak jenguk blog kan... sekali tengok dah 34 minggu dah baby dalam perot mama ni.. hihihi.. kira-kira 2 minggu lagi je nak genap 9 bulan... mmg dah kene get ready pun ni...

k la.. see u olss next entry.. ^_^
p/s : nak blk umah PIL kat Sri Andalas Klang...^_^

Resepi Sambal Ketam Serai...

Image
Assalamualaikum...
Salam Ramadhan yang ke 14.. Alhamdullillah... dah tak lama lagi je nak raya.. & tak  lama lagi je nak bersalin.. ^_^
Semalam petang Gadis ada post kan entry Sambal Ketam Serai.. ada 2 orang jiran Gadis, Baizura Natasha & Nurul Husna yang nak kan resepi tu.. Gadis masak biasa2 je.. tapi tak pela kiter kongsi resepi.. Gadis bagi resepi ikut style Gadis masak yer.. ^_^
Bahan-Bahan
1. Cili Kering 2. Bawang Besar 3. Belacan (kalau suka atau tak alahan boleh letak skali) 4. Sebatang Serai ( tumbuk sedikit hujung serai) 5. Ketam 6. Asam Jawa 7. Gula 8. Garam 9. Penambah Perisa 10. Ketam 11. Minyak Masak
Cara-Cara
1. Cili kering, bawang besar & belacan di kisar skali hingga hancur.  2. Panaskan minyak dalam kuali 3. Tumis cili yang telah dikisar tadi ke dalam kuali & masukkan serai skali dalam tumisan cili 4. Kacau tumisan cili tadi sehingga cili garing 5. Bila cili dah garing tambah air asam jawa sedikit dan kacau sehingga cili tu dah nampak jadi mcm sambal yg dah siap (jgn bnyk2 ye) 6.…

Ketam Sambal Serai...

Image
Assalamualaikum....
Untuk bulan puasa tahun ni.. ni baru kali pertama Gadis letak gambar lauk untuk hidangan berbuka puasa... selalu nyer dah masak.. pastu dah malas nak snap snap gambar bagai.. hihihi.. maklumla.. rase malas je tak sudah.. ^_^
hari ni menu berbuka puase Gadis n husben Ketam Sambal Serai... Sayur Kangkung Goreng...

Gambar sayur kangkung goreng xde gambar,sbb dah nak berbuka kang baru Gadis goreng.. makan panas-panas baru sedap.. nyummy...!!!
k la... see u olls next entry.. ^_^
p/s : jiran-jiran Gadis berbuka apa hari ni?

Coolblog Nyummy...!!!

Image
Assalamualaikum...
Salam Ramadhan yang ke13 Alhamdullillah.. Gadis masih berpuasa seperti biasa.. tapi bila berpuasa ni baby dalam perut ni pun puasa jugak.. tak aktif sangat bergerak berbanding bila dah lepas berbuka puasa kang... macam suka sangat bila dah dapat makan... hihihi..
Dah lama teringin nak minum coolblog.. yang pasti ramai yang memang suka minum kat kiosk coolblog ni.. dulu time bujang pantang nampak kiosk nyer mesti beli.. dah macam perkara wajib.. lagi kalau adik Gadis..asyik la coolblog je keje nyer... semua perisa dier rasa & perisa yang tak de dalam catalog pun dier order jugak.. tapi mmg sedap.. mmg la dier tahu sbb dier penah keje sekejap kat coolblog.. tu yang dier dok try semua perisa... nyummy...
semalam ajak husben pegi tesco kat sentosa bkt beruntung.. konon nak cari lauk.. tapi sebenarnyer nak kan coolblog punyer pasal... beli lauk sikit jek..hihihi.. biasa la..jenjalan je lebih...
Gadis mmg teringin nak minum perisa ni.. Vanilla blended topping jelly apple..
perghhh mmg sedap..…