Tuesday, August 28, 2012

Gambar Raya Kami...

Assalamualaikum...

Salam Aidilfitri..
ramai yang masih mood berhari raya lagi..
mana dengan open house...
memang seronok...

tapi Gadis masih ada rasa mood hari raya tapi mood nak bersalin lagi banyak dari hari raya...
hihihi..
macam-macam dah rasa ni..
berdup-dap, nerveous, risau & macam-macam lagi la..
Insyaallah semoga semuanya selamat...
Aminnn...
^_^

Tahun ni gambar raya kami suami isteri tak banyak pun cuma amik sebagai kenangan untuk tatapan anak-anak bila dh besar nnti je..
sbb semenjak pregnant mood nak bergambar tu kurang skit..
hihihi..
kalau nak dibandingkan time sebelum pregnant, asyik bergambar je...
^_^

Tema kami warna kelabu..
=)
masih boleh pakai baju kurung lagi..hihihi

Tahun ni kami sedondon pertama raya sebagai suami isteri..
seronok sangat..
tahun depan dah bertiga plak..
^_^

Sebelum Gadis bersalin ni Gadis nak minta maaf sekiranya selama Gadis berblogging ada keterlanjuran kata-kata pada semua jiran-jiran Gadis yer..Doakan Gadis dan baby selamat dalam segala urusan kelahirannya nanti...Gadis akan update segala-galanya dari masa ke semasa ye...Insyaallah...

Monday, August 27, 2012

Katil Baby...

Assalamualaikum...

Entry di petang hari...
^_^

Hari tu mase balik raya di JB ayah & mak Gadis buat surprise untuk baby..
tapi baby lom keluar lagi..hihihi..
parents Gadis belikan katil baby untuk baby..
Gadis n husben memang seronok la kan sbb dah ada katil untuk baby...
Thanks mak & ayah...

terus eksited pasang katil tu...
hihihi

 tengah eksited pasang katil...

dah siap pasang alasnyer..

 siap ada kelambu...



taaa daaa...
dah siap..
nak tunggu baby je ni..
^_^

k la..
see u olss next entry..
=)

Akar Fatimah...

Assalamualaikum...

Salam Aidilfitri buat jiran-jiran Gadis semua...
seminggu lebih juga Gadis tak jenguk blog Gadis ni...
maklumla raya kan...
lagi plak dah nak dekat waktu bersalin ni...

ada juga jiran-jiran ingat yang Gadis dah bersalin..
tapi lom lagi..
tanda-tanda sakit dah ada tapi palsu je..
huhuhu..

rasa macam dah tak sabar nak bersalin ni..
buat semua perkara serba tak kene je..
sabar je..^_^

Sekarang ni Gadis dah stay kat umah mak Gadis di JB sehingga habis pantang...
tinggal la husben sorang-sorang kat Serendah tu..
hihihi..

citer pasal akar fatimah tu..
makngah Gadis bagi akar fatimah ni....
dier suruh rendam dan air nyer diminum..
dan kalau mase rendam tu tengok akar tu kembang orang kata cepat bersalin atau senang bersalin...
Insyaallah..aminnn...
tapi tu semua dah tertulis samada susah atau senang kita bersalin..

 ni masa baru rendam...


selepas 30 minit direndam...

k la..
see u olss next entry..
^_^

p/s : baby masih main-main lagi dalam perut ni..hihihi..tapi dah asyik menegang je ni...huhuu

Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya...!!!!

Assalamualaikum...

Selamat Pagi semua buat jiran-jiran blogger Gadis...
hampir seminggu Gadis tak update entry...
Gadis tak pegi kemana-mana pun..
bersalin pun belum lagi..
tapi sakit-sakit dan tanda-tanda dah ader..
baby nak bagi mama raya dulu agaknyer ni..
hihihi...

Maybe lepas ni Gadis akan update selepas beberapa hari raya agaknyer..
biasala kalau dah balik kampung ada je aktiviti nyer kan..
dah jumpa sedara mara la katakan...
^_^

Dikesempatan ini, Gadis nak ucapkan 
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf Zahir dan Batin sekiranya selama Gadis menaip ni atau bercerita atau balas komen jiran-jiran ada yang terkasar bahasa...
^_^

Tahun ni raya, Gadis balik kampung suami dulu di Gersik & Sg Abong Muar...
Raya ke3 baru balik JB sampai Gadis habis pantang..Insyaallah..
Hati-hati bila memandu pulang ke kampung ye...^_^


k la..
see u olls next entry..
^_^

p/s : Gadis akan bertolak ke Muar lepas Sembahyang Jumaat...Harap-harap belum jem sangat...^_^

Thursday, August 9, 2012

Hasil Checkup 34 Minggu & Beg Hospital

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan yang ke 20..
Alhamdullillah...

Sekejap je dah puasa yang ke 20...
terus terang cakap Gadis mmg tak larat nak puasa...
ditambah dengan baby yang kurang gerak dalam perut..
nampak gayanya memang kene ganti je puasa tu..
huhuhu...
bila Gadis bukak puasa je..baby terus menendang dengan aktifnyer..
sampai la ke malam...
bertuah betul anak mama ni yer...
^_^

Semalam pegi check up kat KK Serendah untuk 34 minggu...

Berat : 54.9 naik 56.1 kg
HB : 10.6 naik 11.0
Tekanan Darah : 130/90 (naik yg tiba-tiba) bila cek BP ngan doktor 120/80 (ok pulak)
Position Baby : Ceph (Good Boy)
Jantung Baby : 142 (ok)
Air Kencing : Kotor

Disebabkan tekanan darah yang naik Gadis terpaksa buat cekup BP kat mana-mana farmasi atau klinik..
kene pantau la pulak, sbb pagi semalam mase pegi cek up mmg Gadis ada rase pening-pening kepala..
maybe sebab tak cukup tak tido agaknyer..
sebab tak cukup tido bukan nyer sebab apa...tapi sbb setiap setengah jam Gadis akan bangun untuk buang air..dengan sakitnyer dekat ari-ari tu..baby asyik menolak je ni...sabar je...
pinggang pun dah mula rasa sakit-sakit jek..
tu yang pegi cek up result utk air kencing kotor..
huhuhu...

 kene pantau ni BP..
^_^


pergerakan baby Alhamdullillah ok...
^_^

Lepas cek up Gadis terus buat transfer out dari KK Serendah sebab lepas ni Gadis akan follow up cek up kat JB..Raya ni balik JB sampai pantang...huhuhu...Cian husben kene tinggal lagi..huhuhu...

Barang nak pegi hospital pun dah siap...
dan segala barang baby yang nak dibawa balik JB semua dah siap..


 Dah siap dah..
^_^

k la..
see u olls next entry...
^^_

p/s : nurse cek perut Gadis semalam pastu siap cakap awak ni macam bersalin awal dari EDD ni..huhuu...EDD Gadis 15.09.2012...berdebor-debor jugak ni sbb kaki nampak mcm dah susut skit..hihihi..
husben siap cakap ngan baby dalam perut...baby keluar raya pertama je la...hihihi..
phheewwww...=)




Saturday, August 4, 2012

34 Minggu Dah...!!!

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan yang ke 15...
Alhamdullillah..

Hari ni badan Gadis tak berapa nak best sangat la..
rase mcm nak pitam jek..
tah nape tah..
tekak pun mual-mual je ni..
huhuhu..

dah macam ni pun nak jugak jenguk blog kan...
sekali tengok dah 34 minggu dah baby dalam perot mama ni..
hihihi..
kira-kira 2 minggu lagi je nak genap 9 bulan...
mmg dah kene get ready pun ni...


k la..
see u olss next entry..
^_^

p/s : nak blk umah PIL kat Sri Andalas Klang...^_^

Friday, August 3, 2012

Resepi Sambal Ketam Serai...

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan yang ke 14..
Alhamdullillah...
dah tak lama lagi je nak raya..
& tak  lama lagi je nak bersalin..
^_^

Semalam petang Gadis ada post kan entry Sambal Ketam Serai..
ada 2 orang jiran Gadis, Baizura Natasha & Nurul Husna yang nak kan resepi tu..
Gadis masak biasa2 je..
tapi tak pela kiter kongsi resepi..
Gadis bagi resepi ikut style Gadis masak yer..
^_^

Bahan-Bahan

1. Cili Kering
2. Bawang Besar
3. Belacan (kalau suka atau tak alahan boleh letak skali)
4. Sebatang Serai ( tumbuk sedikit hujung serai)
5. Ketam
6. Asam Jawa
7. Gula
8. Garam
9. Penambah Perisa
10. Ketam
11. Minyak Masak

Cara-Cara

1. Cili kering, bawang besar & belacan di kisar skali hingga hancur. 
2. Panaskan minyak dalam kuali
3. Tumis cili yang telah dikisar tadi ke dalam kuali & masukkan serai skali dalam tumisan cili
4. Kacau tumisan cili tadi sehingga cili garing
5. Bila cili dah garing tambah air asam jawa sedikit dan kacau sehingga cili tu dah nampak jadi mcm sambal yg dah siap (jgn bnyk2 ye)
6. Pastu letak gula, garam & penambah perisa secukup rasa
7. Last skali masukkan ketam & tunggu sehingga masak isinyer..
8. Dah sedia untuk dihidang dan dimakan

taaa daaa..
dah siap...

Selamat Mencuba yer..
^_^

k la..
see u olls next entry..


p/s : Menu berbuka hari ni Gadis nak masak Ayam Blackpepper lak..


Thursday, August 2, 2012

Ketam Sambal Serai...

Assalamualaikum....

Untuk bulan puasa tahun ni..
ni baru kali pertama Gadis letak gambar lauk untuk hidangan berbuka puasa...
selalu nyer dah masak..
pastu dah malas nak snap snap gambar bagai..
hihihi..
maklumla..
rase malas je tak sudah..
^_^

hari ni menu berbuka puase Gadis n husben
Ketam Sambal Serai...
Sayur Kangkung Goreng...


Gambar sayur kangkung goreng xde gambar,sbb dah nak berbuka kang baru Gadis goreng..
makan panas-panas baru sedap..
nyummy...!!!

k la...
see u olls next entry..
^_^

p/s : jiran-jiran Gadis berbuka apa hari ni?


Coolblog Nyummy...!!!

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan yang ke13
Alhamdullillah..
Gadis masih berpuasa seperti biasa..
tapi bila berpuasa ni baby dalam perut ni pun puasa jugak..
tak aktif sangat bergerak berbanding bila dah lepas berbuka puasa kang...
macam suka sangat bila dah dapat makan...
hihihi..

Dah lama teringin nak minum coolblog..
yang pasti ramai yang memang suka minum kat kiosk coolblog ni..
dulu time bujang pantang nampak kiosk nyer mesti beli..
dah macam perkara wajib..
lagi kalau adik Gadis..asyik la coolblog je keje nyer...
semua perisa dier rasa & perisa yang tak de dalam catalog pun dier order jugak..
tapi mmg sedap..
mmg la dier tahu sbb dier penah keje sekejap kat coolblog..
tu yang dier dok try semua perisa...
nyummy...

semalam ajak husben pegi tesco kat sentosa bkt beruntung..
konon nak cari lauk..
tapi sebenarnyer nak kan coolblog punyer pasal...
beli lauk sikit jek..hihihi..
biasa la..jenjalan je lebih...

Gadis mmg teringin nak minum perisa ni..
Vanilla blended topping jelly apple..

perghhh mmg sedap...
x sampai 5 minit sedut dah habis..
teringin punyer pasal..
hihihi..

mane yang lom try perisa ni pegi la try..
mmg sedap..
kalau dapat apple smoothies + jelly apple pun sedap...
oren smoothies + jelly apple pun sedap...

k la..
see u olls next entry..
^_^

p/s : Gadis nak masak ni..jap lagi kiter update lagi yer..=)

Wednesday, August 1, 2012

Baru Nak Bengkak Kaki...

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan yang ke-12..
Alhamdullillah...

hari ni je dah masuk bulan 8..
maknenyer ape?
maknenyer kene bersiap sedia untuk bersalin...
hihihi...
berdebor-debor jugak ni sebenarnyer..
tapi tu semua lumrah kehidupan sebagai seorang wanita..
mmg kene hadapinya..
semua tu menjadi indah nnti kan..
^_^

Gadis nak story pasal bengkak kaki ni haaa...
ader m2b yang awal-awal dah bengkak kaki...
tapi Gadis baru nak bengkak kaki..
memula ingat sekadar bengkak je..
bila dah alami sendiri..Ya Allah...tuhan je yang tahu betapa tak larat nyer Gadis...
semakin berat dan bisa kaki ni...
kalau nak berjalan tu sekejap jek..dah tak leh lama-lama lagi dah...
huuhu..
baru berangan nak belek-belek cari baju raya...
bila dah mcm gini nampak gayanyer konsepnyer terus bertukar..
Gadis guna konsep nampak ok dan berkenan terus beli jek...hihihi
dah tak larat lagi dah nak kesana kemari...
^_^


nampak bengkak tak kaki ni?
memula tak perasan, skali tengok kaki ni dah membengkak dah...
patutla sakit semacam jek...

mak Gadis kata kalau dah bengkak pastu surut bengkak maknenyer dah nak bersalin...
phheewwww...tu yg tiap-tiap hari dok tengok kaki jek...
hihihhi...

k la..
see u olls next entry..
^_^

p/s : Nak masak ape la hari ni agaknyer...huhuhu

Selamat Ulangtahun Perkahwinan Yang Ke-26

Assalamualaikum...

Entry kali ni Gadis nak ucapkan Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke-26 buat mak & ayah Gadis...
Semoga perkahwinan yang dibina bahagia hingga akhir hayat , murah rezeki , panjang umo dan sentiasa sihat sejahtera dan sentiasa diberkati dalam apa jua yang dilakukan...aminnnnnn....

Along sayang mak & ayah...
mmmmuuuuuuaaahhhhhhhh...
^_^