Wednesday, October 31, 2012

Dah balik Rumah...

Assalamualaikum...

Dah lama rasa nya tak update entry ni..
nak jenguk blog pun payah..
tapi blogwalking rumah jiran rajin pulak..
nampak sangan pemalas nak update kan...
hihihi..

Alhamdullillah Gadis & Darwisy dah balik rumah sendiri kat Antara Gapi Serendah ni..
hari tu sebelum raya dah cakap ngan rumah..
nanti bila aku balik,aku bawak kawan lagi sorang yer..
Alhamdullillah dah bawak balik dah pun..

Gadis pun dah lama sangat tinggalkan rumah..

Sebelum Gadis balik rumah ni..
Gadis risau jugak sebenarnyer kalau-kalau Darwisy meragam sebab suasana baru kan..
tapi bila dah sampai, Alhamdullillah Darwisy masih tido ikut time..bangun nak susu ikut time..
senang mama nyer ni..

Tapi tu la.
bila siang tu, masa memang agak terhad skit..
Darwisy akan bangun kol 6.30..
pastu dalam kol 7.30 mandikan dier..
lepas mandi Darwisy akan nak susu..
then main-main ngan dier pastu Darwisy tido dalam kol 8.30 pagi...
bila Darwisy dah tido jek, cepat-cepat mama nyer ni buat keje umah, masak, basuh baju dll..
tepat 11.30 pagi mesti dier bangun nak susu lagi..
nasib baik time mcm tu semua keje Gadis dah siap dah..
lega..
kalau nak makan tengah hari pun dh senang..

pastu kalau dah nak sampai waktu Maghrib je mesti kene bukak channel 106 astro oasis..
diam je bila dengar org berzikir atau mengaji kat channel tu..
dari dalam perut lagi Darwisy kalau dengar orang berzikir kat channel tu mestu menendang2 perut Gadis..
hihihi..
lepas je abis dalam kol 7.30pm, Darwisy terus nak tido sampai la esok pagi nyer..
tapi xde la terus menerus tido nyer..
dalam kol 1.30am & 4.30am mesti dier bangun nak menyusu..
^_^

mcm tu la rutin Gadis tiap-tiap hari selepas balik dari umah mak kat JB..
mula-mula mmg mencabar jugak la..
tapi rasanyer dah biasa dgn keadaan tu..
Alhamdullillah..

muka suka bila nak mandi..
dengan air liur basi nyer..
hihihi..
comel betul ucuk ucuk acam mama ni..
mmmmuuuaaaahhhhh...^_^

k la..
see u olls next entry..
^_^

p/s : lebat betul hujan petang-petang ni..

Wednesday, October 24, 2012

Wordless Wednesday : 20 ~ Rezeki

Assalamualaikum...

Alhamdullillah diatas segala rezeki yang telah diberikan untuk anakku...
^_^



k la ..
see u olls next entry..
^_^

p/s : hari minggu ni Gadis dah balik umah sendiri kat Serendah..^_^

Monday, October 22, 2012

Bergedil Daging

Assalamualaikum...

Petang ni Gadis dok teringin nak makan bergedil daging plak..
memang sedap kalau makan ngan soto..
tapi Gadis tak makan ngan soto tapi dok makan gitu jek..
tapi kalau nak buat sarapan atau minum petang pun sedap jugak...
jommm...

Bahan-bahan :

Kentang
Daging Hancur(kalau nak inti lain pun boleh)
Daun Sup
Bawang Goreng
Garam
Penambah Perisa

Cara-cara nak buat :

 Rebus ubi kentang sehingga lembut...
(kalau nak banyak rebus kentang banyak ye..)
bila dah tos kan kentang tu, lenyekkan kentang tu

selepas lenyekkan kentang..
masukkan daging hancur dalam adunan kentang yang dilenyek tadi..
(nak senang beli daging hancur yang dah siap tu je..kalau rajin daging biasa pun boleh juga..)

Gaul kentang & daging kisar hingga sebati..



 Goreng bawang untuk jadikan bawang goreng yang kat kedai tu..
Gadis goreng sendiri sbb malas nak pegi kedai..

Masukkan bawang goreng yang dah digoreng & daun sup kedalam adunan tadi..
 gaul lagi skali hingga sebati..
jangan lupa masukkan garam & penambah perisa...

Bila dah gaul hingga sebati bulatkan seperti yang dalam gambar tu..hihihi..
Gadis suka bulatkan kecik-kecik..
senang..sekali masuk je dalam mulut..
hihihi..

Bila nak goreng salutkan dengan putih telur...
pastu goreng dengan minyak yang panas..

Bila dah siap inilah hasilnya..
sedapppp...

Selamat Mencuba

k la..
see u olls next entry..
^_^

p/s : nanti Gadis bagi resepi macam mana nak buat aiskrim goreng..maaf ye lambat pada jiran-jiran yang minta resepi tu..^_^

Friday, October 19, 2012

Aiskrim Goreng

Assalamualaikum..

Sejak-2 menjak ni Gadis rajin bebenor nak buat kuih atau masak apa-apa je la..
tapi makan nyer sikit..
agaknyer amik bau je dah boleh rase kenyang kot..

kali ni Gadis try buat aiskrim goreng plak..
tapi jamah je la..
hihihi..
masih berpantang makan lagi ni..
^_^

taaa daaa..
dah siap..

k la..
see u olss next entry..
=)

p/s : pagi-pagi dah kelentang kelentung buat aiskrim goreng yang pertama kali buat..^^_

Wednesday, October 17, 2012

Wordless Wednesday : 20 ~ Jom Minum Petang

Assalamualaikum..

Gadis baru siapkan minum petang ni..
mmg sedap kalau mkn panas-panas...
Gadis buat lempeng..
pastu cicah ngan gula pasir...
kalau husben Gadis suka cicah ngan gula Melaka..
memang nyumnyum...
^_^

jommmmm....


k la..
see u olss next entry...
^_^

Bedung Atau Tak Bedung..

Assalamualaikum...

Alhamdullillah  semakin hari semakin sihat..
tapi pantang dari segi makan masih perlu dijaga..
yela,badan nak pakai lama.jadi  kene jaga atleast setahun..
jalan pun tak boleh laju mcm zaman anak dara dulu..kene berpada-pada..
maka Gadis ni jenis kalau buat keje nak pantas..
jadi rythm nyer kene tukar skit..
^_^

Kalau ikut cakap orang tua-tua, baby baru lahir elok la kalau bedung...
mula-mula Gadis pun tak tau apa tujuan nyer kalau baby ni perlu dibedung atau tak..
bila tanya mak Gadis, mak Gadis cakap salah satu sebab anak elok bedung ni supaya
anak bila time tido tak terkejut-kejut...jadi tido pun lena & lama dari tak bedung...
ada sbb lain lagi sebenarnya..
maybe mommies yang lain ada sbb lain kenapa anak perlu dibedung...

cube share skit..
^_^

Ada baby tak suka bila kiter bedung dier..
maybe dier rase rimas kot...lagi pulak dgn cuaca sekarang ni yang kdg2 panas kdg2 sejuk..
kalau panas mmg berpeluh la baby..
huhuhu..

Macam Darwisy mula-mula tak suka bila Gadis bedung...
tapi bila mak Gadis dah bedung pastu Gadis pun praktikkan bedung bila time dier nak tido..
Alhamdullillah..bila nak tido je,Darwisy mcm merelakan diri dier di bedung....
Moga jadi anak yang baik ye wahai anakku...
aminnnn...

dah siap dibedung...
jommm tido...
^_^


k la..
see u olss next entry..
^_^


p/s : petang ni mcm nak buat lempeng...cicah ngan gula...mmg sedap...=)

Monday, October 15, 2012

Stroller Yang Tak Di jangka...

Assalamualaikum..

Alhamdullillah hari adalah hari terakhir Gadis berpantang  bersalin selama 44 hari...
tapi walaupun hari ni adalah hari terakhir husben Gadis cakap lajakkan tempoh berpantang..
biar betul-betul sihat dan ok..
^_^
nasihat suami wajib didengar..

Tapi walaupun hari hari last berpantang, semalam Gadis dah bawak Darwisy jalan-jalan dah..
sebelum ni dah banyak kali jugak bawak dier pegi jalan-jalan..
tapi tak de stroller lagi sbb belom beli lagi..
dah bila pegi jalan terpaksa dukung Darwisy, walaupun penat dukung mama nyer ni  berjalan nak jugak
sampai sekarang masih lenguh-lenguh lagi tangan ni..
hihihi..

Darwisy pantang kalau Gadis cakap nak ikut mama pegi jalan-jalan tak..
daripada ngantuk sanggup tak tido...
hihiih..

Semalam pegi JJ Bukit Indah..
dengan takde stroller nyer nak berjalan punyer la besar JJ tu..
ayah Gadis pakai baby carrier sampai sakit pinggang dah dukung Darwisy..
mane tak nyer budak makin membesar..
dah terasa berat dh bile dukung dier..

skali disbbkan penat punyer pasal..
ayah Gadis terus tengok stroller..
kebetulan JJ ada baby fair tapi sampai 14.10 je..
promoter tu kata dah less tinggal 129.00 je..
jenama Sweet Cherry...belek-belek & tengok ok je..terus bayar & Darwisy pun terus baring dalam tu..
dengan xde alas,xde bantal...hihih..
kesian anak mama ni yer..
beli pun tak di jangka tu yang jadi mcm tu...hihihi..
lagi pun adik Gadis yang no 2 tu belikan..
katanyer hadiah untuk Darwisy...
mamanyer lagi la suke kan..so mama tak payah beli lagi..
^_^


 ini la dier...
hadiah dari untie Darwisy..


muka terkejut bila 1st time masuk stroller...
hihii...
stroller akan di upgrade...

 muka senang hati dapat kete baru..
hihihi

Gadis punyer ucuk ucuk acam...
hihihi..
^_^


k laa..
see u olss next entry..
^_^


Thursday, October 11, 2012

My Kid Dah Siap...

Assalamualaikum...

Selamat pagi wahai jiran-jiran ku..
Alhamdullillah kenyang dah perut ni lepas sarapan...
hihihi...

Semalam petang Gadis pegi amik My kid Darwisy..
Gadis buat kat JPN Kulai..
memang ramai tapi service nyer memang tip top..
cepat je..walaupun staff kat kaunter tu masam semacam jek..
hihihi..

depan

belakang

nanti sekejap je rasa ic ni tukar warna biru plak..
hihihi..

bukan main beso mata bila nak ikut mama jalan-jalan yer..
hhihih..
padahal dok dalam kete jek..

k laa..
see u olss next entry..
^_^

p/s : ic mama Darwisy tak tukar-tukar sejak tingkatan 3...hihihi..

Monday, October 8, 2012

Hadiah Dari Hospital...

Assalamualaikum...

Selamat pagi wahai rakan-rakan ku..
biasala kan..kalau update entry ni mesti anak tgh tido..hihihi..
so apa lagi..cepat-cepat update...

sepatutnyer entry ni Gadis update lepas keluar hospital hari tu..
ni dah nak habis pantang baru tersenggut-senggut nak update..hihihi..
xperla..nak buat mcm mane kan..
^_^

Masa Gadis discharge dari hospital hari tu..
hospital siap bagi hadiah untuk baby new born..
ok & seronok jugak dapat hadiah..
tapi biasala, semua brg sample...
janji dapat ok..!!
hihih...

 ini la hadiahnyer...


 isi dalam beg hadiah...


 ni Gadis masuk peraduan Petpet..

pihak Petpet pun dah reply surat untuk Gadis masuk contest ni..
mana la tau menang..dapat hadiah sebulan diaper petpet...
tak payah beli diaper selama sebulan..
Insyaallah..doa-doakan la yer..
aminnn...
^_^

 opsss,,,
sejuknyer..=)

cakkk..!!!
hai uncle & untie..
Darwisy baru lepas mandi..
hihihi

k laa..
see u olss next entry..
^_^

p/s : Gadis tengah seronok mengumpul resepi ni...^^_

Saturday, October 6, 2012

Dalam Pantang Pun Sempat Buat Kek..

Assalamualaikum...

weeeee...~~~
Selamat pagi semua..
mata Gadis kelat-kelat lagi ni..
sbb Darwisy 2 jam skali bangun nak susu..
jadi mama nyer ni layankan je anak teruna sorang ni..
hihihi...

Tapi dalam sibuk Gadis berpantang ni..
sempat lagi buat kek batik..
mane tak nyer, mood nak masak nak buat kuih sbb kembali aktif mcm sebelum mengandung dulu..
time mengandung je jadi malas..
hihihi..

nasib baik la proses nyer sekejap je..
jadi sementara Darwisy tido cepat-cepat pegi dapur..hihihi..
buat nyer pun tak susah..
Gadis buat pun berpandukan resepi yang Gadis search kat google..

taaa daaa..
dah siap utk dimakan...
^_^

k laa..
see u olss next entry...
=)


Thursday, October 4, 2012

Nama Anak Panjang-panjang Salah Ke?

Assalamualaikum...

Selamat pagi wahai jenjiran Gadis sekalian..
semenjak ada anak ni susah betul nak update entry..
kadang-kadang mood nak update tu datang sekali anak ku yang bertuah ni ada je ragam nyer..
tak pela anak punyer pasal kan..anak di dahulukan..

draft bukan main banyak..tapi asyik dapat taip separuh je..
hihihi..

tajuk entry je dah macam-macam persoalan kat kepala ni..
bukannya apa..
ada sesetengah orang teramat buzy body mengenai nama yang kiter bagi untuk anak kiter..
kadang-kadang banyak komen nyer...
sabar je la wahai hati..
salah ke nama anak panjang-panjang...??
rasanyer terpulang pada ibu bapa masing-masing kot...
hahahah..

kalau ikut petua orang dulu-dulu tak boleh nama anak panjang-panjang..nnti berat anak nak bawak nama tu..
ada yang cakap kalau nama panjang-panjang ni nanti anak susah nak membesar sbb nama anak dah panjang..
ada plak yang cakap bila anak nak sekolah nanti anak susah nak tulis nama dier sendiri untuk kali pertama sbb panjang sangat...
ada lagi yang cakap nanti bila masuk darjah 1 lebih 10 borang yang cikgu nak tulis nama anak kiter..lagi plak kalau nama anak panjang...lenguh kot cikgu nak tulis..hihih..

pada Gadis nama yang kiter bagi untuk anak kiter tu 1 doa..
setiap maksud nyer Insyaallah semuanya baik-baik...
tak kan la kiter sebagai ibu bapa nak bagi nama yang tak elok untuk anak kiter kan...
pastu terpulang pada ibu bapa yang nak membentuk anak masing-masing...
^_^

pernah ada sorang hamba Allah ni tanya Gadis nama anak Gadis..
Gadis pun bagitau la Muhammad Darwisy Zulkarnain...
sekali hamba Allah tu cakap panjang nyer nama..dier pun cakap itu ini la kat Gadis..
siap bagi nasihat..Gadis pun terima la segala nasihat nyer yang amat mem`bina` tu kan..
skali bila Gadis tanya nama anak hamba Allah tu apa..
dier pun bagitau bla bla bla..(Gadis pun tak ingat nama anaknyer tu tapi sama panjang mcm anak Gadis)
Tuhan je yang tau waktu tu..nak bebel kat orang tapi nama anak sendiri pun panjang jugak..
sabar je la wahai hati..
^_^

Yang pasti terpulang la pada masing-masing..
yang penting sebelum nak cakap orang tengok diri kiter sendiri betul ke tak...
jangan pandai nak nasihat orang tapi last-last rupenyer dier yang buat..
adodoi..~~~

rasa tenang je bila tengok ucuk acam mama ni tido...=)
gerammmm...

k laaa..
see u olss next entry..
^_^


p/s : tinggal 11 hari lagi nak habis pantang...mak & ayah cakap lagi nak habis pantang lagi kene jaga..
^__^