Thursday, January 31, 2013

PCL , tolong review blog saya

Assalamualaikum..

Salam Sejahtera jiran-jiran..


Nak join..
klik link tu yer..
``PCL Tolong Review Blog Saya (www.gadisathome.my)

k la..
see u olss next entry..
^_^

2nd GA - KAIN PASANG

Assalamualaikum...

Jom Join Giveaway lagi..
Kalau ada rezeki In Shaa Allah Gadis leh dapat..


Teringin jugak nak dapat hadiah dari mana-mana giveaway yang Gadis masuk..
kalau tak dapat pun tak pe jugak..
at least Gadis dapat berkenalan dengan jiran-jiran baru..
^_^

k laa..
see u ollss next entry..
^_^


My Blog Giveaway

Assalamualaikum...

Petang-petang ni Gadis join giveaway lak..



Gadis tak pernah dpt giveaway..
so kali nak mencuba nasib
disamping tu leh menambah kenalan dari alam maya...
^_^

Tag
- Mama Maszull
- Syazzy
- Lynnto
- Lea Isnawi
- Munnafendi

Segmen Review Blog By Sabrina.

Assalamualaikum

Jom join segmen lgi...
^_^


Teringin jugak nak jiran review blog Gadis ni..

K laa
see u ollss next entry
^_^

“Segmen Blogger i2 Sahabat ku”

Assalamualaikum...

Jom Join lagi segmen yang dianjurkan rakan maya kiter..
Jomm...


Tarikh tutup penyertaan segmen ni pada 28 Feb 2013

Kelebihan pada yang join segmen ni..

- Automatik masuk dalam bloglist sepanjang tahun
-Traffik blog meningkat
- Follower semakin bertambah
- Kenalan Blogger semakin bertambah
- Perkongsian antar blogger dan blogger

k laa..
see u ollss next entry..
^_^

Segmen Tambah Follower!! ~~KasihLestariAbadi~~

Assalamualaikum

Gadis join segmen lagi ni..
memang tahap bosan betul dah ni..
hahaha..

jom join segmen lagi..


Jumlah Follower Terkini : 534

Tarikh tutup segmen 9 Februari  ni..
Jom join yer...
^_^

k laa..
see u olss next entry
^_^



Segmen : Lagu Favourite saya by Leeyana Amzar

Assalamualaikum...

Dah lama tak masuk segmen-segmen yang jiran-jiran buat ni..
Dah tgh hari ni memang takde idea nak diupdate..
jadi Gadis join segmen la..

Lagu yang Gadis minat lagu 
I Live My Life For You
by
Firehouse


Gadis nak tag segmen ni kat


k la..
see u olss next entry..
^_^

p/s : nak masuk segmen lain plak...=)

Wednesday, January 30, 2013

Jom Jalan-Jalan Kat Taman Tema Hello Kitty

Assalamualaikum...

Minggu lepas husben Gadis balik ke JB..
so kebetulan adik Gadis amik cuti tahunan..
pastu dah memang dikatakan minggu tu cuti panjang..
memang nak berjalan la kan..

So kami decide nak pegi Taman Tema Hello Kitty..
Tiket Gadis masuk sane Gadis tak tau la pulak bape rm..
sebab adik Gadis yang keje Legoland tu boleh redeem tiket untuk ke Hello Kitty..
tu yang tak tanyer pulak..
lagi pulak sibuk melayan Darwisy..
lagi la..

Dah seronok ni nak masuk ..
adik Gadis dah siap tanyer kat kaunter memang boleh masuk untuk redeem tiket..
sekali bila beratur ader staff Hello Kitty cakap tak boleh redeem time hari Sabtu Ahad & public holiday..
adessss...punyer la dah semangat nak masuk..
skali tak boleh masuk plak kan..
nampak gaya nya lain kali la kami masuk sana...

Tapi tak dapat masuk pun kami sibuk bergambo kat cenderahati..
kebanyyakkan kat situ semua bawak anak perempuan..
susah nak nampak bawak anak lelaki..
hihihi...
Dah nama pun Hello Kitty..
mesti la untuk gurl..

Ada juga untuk kartun lelaki..
macam Bob The Builder, Pingu, Barney & Friends..
tapi yang main nyer Hello Kitty la..

Jom layan gambo masa ada kat sane..






 Tak rela nak amik gambar kat hello Kitty..hihihi

 Masuk Jari dalam mulut je kejenyer..
^_^



Kalau nak tengok banyak gambar lagi pegi blog mak Gadis..
{ LINK }

k la..
see u olls next entry
^_^

p/s : Tunggu annual pass Legoland siap..^^_ yeeehaaaaaa

Wordless Wednesday : 25 ~ Bila Kotak Tisu Jadi Topi..Comel Tak??

Assalamualaikum..

Nama pun hari rabu tanpa kata..
so nak tempek gambar je..


Mangsanya Darwisy..
hihihih...
comel jugak bila pakai ni..
tergelak-gelak kitorang tengok dier dalam kedai Hello Kitty tu...
^_^

k laaa..
see u ollss next entry..
^_^


Tuesday, January 29, 2013

Review : Sony Xperia J

Assalamualaikum..

Petang ni Gadis nak review hp yang Gadis pakai..
Sony Xperia J...

Tukar hp ni pun sebab pakai hp lama hampir 7 tahun..
akhirnya dah ada tuan baru untuk hp Gadis yang lama tu..
Nokia N82..
Alhamdullillah Gadis berpuas hati juga guna hp lama tu..
sebab bila amik gambar macam pakai camera dslr..
hihihi..
sayang rasanya tapi nak buat macam mana kan...
tu pun sebab dapat hadiah dari husben..
kalau sendiri nak beli memang xde la..
memang pakai la Nokia tu sampai ranap..
=)

ek lehhh,..
tuan baru hp tu pun bukannyer sapa pun..
mak Gadis sendiri..
hihihi..
sesekali boleh tanyer kabo hp kat mak Gadis nanti..
^_^

zzzzeeetttt..
berbalik pasal hp xperia J ni..

Sebenarnya Sony Xperia J ni not bad jugak la..
kalau nak dibandingkan dengan Samsung SIII, Samsung Note 2, Iphone dan sebagainyer kan lagi mantap hp hp tu..
tapi ni kira hp mampu milik la ni...
pada Gadis dah ok la ni dapat pakai ni..
Syukur Alhamdullillah..

Jom kiter tengok dari segi Camera nyer..

Cameranya ok..
tapi tak Anti Shake..
so kalau amik gambar kene betul betul statik..
(kalau nokia n82 anti shake,goyang macam mane pun gambar still statik..nak tau gambar anti shake ke tak try amik gambar kipas yang tengah pusing,kalau dalam gambar nampak bilah kipas tu memang anti shake..tapi kalau nampak macam bilah kipas tu tgh pusing maknenye ukan anti shake..)
tapi gambar still lagi ok la..
5MP..
tapi flash nyer bukan maiin terang dah mcm spot lite...
hahahah

Dari segi nak beron9 pun ok jugak...
takde masalah..
macam biase je..
nak bukak apa laman web pun boleh..
Gadis guna google chrome..
senang dan cepat...

Nak dengar lagu pun ok jugak..
bagi Gadis hp ni ok dan senang diguna..
nak download application ke...nak main game ke..
semuanya ok saja..
=)

Harga kat setiap tempat berbeza-beza..
kene pandai tawar & cari yang murah...
Kalau rajin survey mmg akan dapat yang murah..
Husben Gadis beli kat Tesco Rawang..
memang dier bagi murah..
kalau tak silap depan kedai YES..


^_^


Domain.my Rosak...

Assalamualaikum..

Dah lama tak update entry kat blog ni..
nak tengok laptop pun ssh sekarang ni...
ada je keje nyer yang nak dilaksanakan..

Dengan tempahan kek nyer..
dengan Darwisy nyer lagi..
bernasib baik sebab masih berada kat umah mak lagi..
boleh la tolong tengok kan Darwisy..
kalau dah balik umah sendiri macam mane la agaknyer..
tak menang tangan rasenyer..
huhuhu...
xpela..Gadis layankan je..
hihihi..

Disebabkan dah lama tak update blog..
sekali bukak blog sendiri tak boleh nak bukak..
puas dok menggodeh..
ape hal la dengan blog Gadis ni..
rupenyer domain .my rosak..
adessss...
maka Gadis nak update entry..
kalau setakat update tapi jiran-jiran tak bagi pendapat atau jengah-jengah sekejap tak guna la kan..
last-last Gadis geram, Gadis tukar balik pada .blogspot..
haaaa..senangggg..
tak payah panjang lebor citernyer..
hihihi..

Dengan ini..Gadis dah tak pakai .my lagi kot..
sbb lambat benor nak tunggu .my pulih semuala sediakala..
huhuhu..

k laaa..
see u olls next entry..
^_^

p/s : ada permintaan dari jiran suruh review Hp sony xperia J yang Gadis pakai..petang nanti Gadis update yer..In Shaa Allah...=)

Monday, January 21, 2013

Tempahan Pertama Kek Pelangi

Assalamualaikum..

Hari ni Gadis nak berkongsi cerita...
cerita macam-macam hari hari biasa...
hihihi..

tapi hari ni Gadis nak bercerita tentang Tempahan kek pelangi yang pertama...
Alhamdullillah siap dengan jayanya..
maklumla..
yang pertama kan..
banyak lagi yang perlu Gadis belajar

Gadis harap customer yang pertama tu puas hati dengan kek Gadis..
Berdebar-debar jugak ni..
huhuhu...

Doakan untuk Gadis ye jiran-jiran..

Inilah hasilnya..

Sebelum Gadis terlupa..
Gadis ada launch page Gadis untuk kek..
diharap jiran-jiran boleh singgah & LIKE page tu yer..
ni link nyer..

k la..
see u ollss next entry yaaa...
^_^

p/s : ok tak kek tu ?

Monday, January 14, 2013

Resepi Kek Pelangi

Assalamualaikum..

Selamat pagi wahai jiran-jiran ku semua...
^_^

Sebelum ni ..Gadis ada update pasal buat kek pelangi kan..
maka dengan itu ramai yang minta resepi..
Gadis tak la pandai sangat..
buat pun main ikut resepi kat google je..
ader satu blog sis tu..
dah tak ingat dah nama blog dier apa..
huhuhu..

takpela..
yang penting best bila dapat berkongsi limu ni..

ok jom pegi ke bahan-bahan dan cara pembuatan nyer yer..
^_^

Bahan-Bahan

3 cawan tepung gandum
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecik garam
1 cawan butter ~ suhu bilik yer...
2 cawan gula kastor..(kalau rajin gula pasir biase blender kan sampai halus)
5 biji putih telor 
2 sudu kecil esen vanilla
1  cawan susu segar

Cara-Cara

1. Panaskan oven pada suhu 170C
2. Ayakkan tepung, baking powder, dan garam ( satukan) pastu ketepikan dulu
3. Dalam bekas mixer, pukul butter & gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar jadi warna putih
4. Bila butter dah gebu & jadi warna putih, masukkan putih telur dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
5. Masukkan esen vanilla
6. Kemudian speed pada mixer slowkan pada yang paling perlahan sekali, kemudian masukkan tepung berselang seli ngan susu segar.
7. Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik
8. Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
( kalau tak pasti boleh timbang setiap satu adunan tu )
9. Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
10. Masukkan dalam loyang ( pastikan loyang dah di sapu dengan butter dan alas dengan baking paper )
11. Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C dan bakar selama 20 minit atau sehingga masak.
12. Kemudian bolehla teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga 6 lapisan


Untuk Cream Cheese Frosting

Bahan-bahan

250g cream cheese
120g gula
120g butter

Cara-cara

1. Pukul semua bahan dengan mixer sehingga ringan dan gebu
2. sedia untuk digunakan

Untuk Melapis

1. Mulakan dengan satu lapis kek mengikut warna kegemaran
2. Sapu sedikit cream cheese untuk disetiap lapisan kek dan yang paling atas sekali tebalkan cream cheese untuk sapukan keseluruhan kek..
3. Hias ikut kreativiti masing-masing la yer..

Kek yang pertama dah habis..
ayah Gadis mintak buat kali kedua..
so ni la hasilnyer untuk kali yang kedua..
^_^

k laa..
see uollss next entry..
^_^





Friday, January 11, 2013

Rainbow Cake Sudah Siap..!!!!

Assalamualaikum..

Selamat Pagi jiran-jiran...
^_^
mulakan setiap hari dengan senyuman...

Fuhhh..
entry sebelum ni Gadis ada berangan nak buat rainbow cake...
sekali semalam pegi jalan-jalan sampai 5 shopping center..
memang penat jugak la..
tapi gigih jugak la nak buat kek ni..
hahaha...

percubaan pertama bila buat kek ni..
memang kene sabo la..
sebab nak bakar banyak kali ikut warna...
hihihi..
dan yang penting sekali Darwisy sudah lena diulit mimpi-mimpi indah..
tu yang paling utama sekali..
^_^

Bila dah dok sorg kat dapur buat kek ni..
Alhamdullillah siap dengan jayanya..
dengan ditemani oleh adik-adik & mak yang menjadi teman setia menunggu..

Bila dah siap je..
semua dok merasa..
dan resultnyer..
Sedapppppp...
^_^
Alhamdullillah..


Taaa Daaaaa...
Dah siap untuk dimakan...
nyummy..

cian kat husben..
cuma boleh tunjuk gambar je kat dier..
xper sayangg..
nanti hney buatkan untuk sayang yer...
^_^

k laa...
see u olss next entry..
nak hantar adik pegi keje kat Legoland..
yeeehaaaa...


p/s : Rindunyer kat husben Gadis..


Tuesday, January 8, 2013

Misi Baru

Assalamualaikum..

haiiii...
masih update lagi..
padahal Darwisy dah bangun dah tu..
tapi mama nyer cepat-cepat menaip..
hahahah..

sebelum balik JB hari tu husben ada belikan Gadis buku resepi..
hahahah..
sebenarnyer Gadis yang mintak..
kononnyer balik umah mak nnti nak buat..
tapi sampai sekarang masih dok belek je buku-buku..
buat nyer belum lagi..
hihihi..
tapi rasenyer macam nak mulakan dah ni...hihihi..

 yeayy...
mari kiter start buat kek & biskut..
^_^

buku ni memang dah lama nak beli tapi baru ni je beru dpt beli..
tengok kat dalam mmg best-best la masakan dier..
hihihi..
best-best..

macam-macam resepi ada..
nanti dah balik pahang boleh try masakkan untuk husben..
sowh dier rase..hihhi...

bermula la misi baru hari ni..
minat buat kek n biskut yang lebih..
masak macam kurang skit..
hihihi...

k la..
see u olss next entry..
^_^

p/s : belum apa-apa dah brangan nak buat rainbow cake...hahahah

Lain Yang Nak Dibeli, Lain Yang Dibeli...

Assalamualaikum...

Yeehaaaa...!!!
happy nyer Gadis pagi ni..
bukan sebab apa..sebab dah lama nak menaip entry tak dapat-dapat..
sekali bila tengok Darwisy tido dengan lamanya...
maka mama nyer cepat-cepat bukak laptop..

Semenjak Darwisy ada kat umah atok nyer ni..
asyik berjalan je dier..pastu kalau tido siang tu sekejap sangat..
dulu lama pulak dier tido..
agaknyer dier tau kat umah atok nyer boleh manja lebih..
hihihi..

So...
hari tu niat nak berjalan jalan kat Tesco Plentong...
paling main skali nak beli pampers & susu..
n makan makanan yang tak dapat makan time pregnant dulu..
Alhamdullillah makan dah lepas dah..
sepatutnyer bila dh sudah makan terus pegi beli pampers & susu Darwisy..

Sekali bila naik atas..
kedai Mr DIY baru bukak pulak kat situ..
kaki ni terus masuk kedai tu..
padahal dah bersepah kedai tu..
kali ni pulak boleh tergerak nak masuk..
agaknyer baru bukak kot...
hahahha...

Harga nya ok la..
Gadis cuci mata je la..
mula-mula Gadis cuma amik barang nak buat kek..
skali ternampak sesuatu..
kotak storage mainan untuk Darwisy..
alaaa..kalau jiran perasan yang macam Qaleef anak kak Aty punyer tu...
puas dh dok cari sebenarnyer..
skali kat situ yang jumpa..
apa lagi kan..terus beli je la..
hihihi..

ini la dier..
senang sumbat barang menan Darwisy dalam ni..
^_^
Gadis amik warna merah..
hihihi..

Harga nyer rm33.00
Gadis pun tak tau murah ke mahal..
sebab memang susah nak jumpa..
amik je ...
nak cantikkan bilik Darwisy punyer pasal..
sanggup..
hahaha..


 yang ni pun murah jugak tau..
baru rm32.00
dan yang pasti tak lebih rm100.00

macam-macam pattern ada...

ni pun lagi satu Gadis beli..
Keyboard sticker..
ini adik Gadis yang belanja...
hahahah..

nampak macam comel la pulak..
orang dah nak belikan..
Gadis apa lagi pilih je la kan..hihih..

 sempat lagi adik Gadis yang kecik posing..

tengok tu grandma & atok..
melayan Darwisy..
hihihi..

last-last pampers tak beli..
susu pun tak beli jugak..
huhuhu..

bukan beli kat Tesco..
Gadis beli kat kedai sensei cina..
lagi murah okeyhhh...
lepas ni nak beli kat kedai ubat cina je..
murah banyak..
^_^

k laa..
see u olls next entry yer..
^_^

p/s : perangai baru Darwisy semenjak berada di rumah atok nyer adalah..nak tido dalam kereta...bila dah lena je terus masuk bilik..hahah..
Darwisy Darwisy..
^_^

Thursday, January 3, 2013

Spontan Khamis : 4 ~ Suka Bila Nak Berjalan

Assalamualaikum

Sekarang Darwisy pantang dengar kalau kata nak berjalan..
sanggup tak tido..
semata-mata nak ikut mama nyer berjalan..

tapi bila dah tempat yang ditujui mula la meragamnyer..
hihihi..
bertuah betul...








k laa..
see u olss next entry...
^_^

p/s : bawak Darwisy pegi cek up 4 bulan..sekejap masa berlalu



Wednesday, January 2, 2013

Wordless Wednesday : 24 ~ Hadiah 3 in 1

Assalamualaikum...

Sebelum Gadis balik JB hari tu husben sempat belikan hadiah untuk Gadis...

Husben cakap hadiah ni merangkumi 
- Hadiah Bezday
- Hadiah Bersalin
- Hadiah Ulangtahun Perkahwinan

hahahah...
tak kisah la..
syukur Alhamdullillah bila husben belikan..

hadiahnyer...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Terima Kasih sayanggg...
^_^

k la..
see u olss next entry//
=)

p/s : ni dah bukan wordless dah ni..banyak sangat ceritanya..hihihi

Sudah Berpindah

Assalamualaikum...
Dah lama rasa tak update blog...
maka mmg macam agak berhabuk skit la...

Alhamdullillah segalanya selesai...
urusan perpindahan Gadis sekeluarga semuanya berjalan dengan lancar...
aminnn...
memang cabaran betul la kan mengemas bila ade anak kecik ni...
ade je ragamnyer bile kiter nak mengemas...
mmg letih la..
tapi bila nak betul2 mengemas time Darwisy tido malam...
memang dengan cepatnyer mamanyer ni mengemas...
letik wooooo....
Sebenarnya hari Ahad husben Gadis yang bawak barang nak pindah dari Serendah ke Pekan Pahang...
Gadis, husben hantar balik JB...
so maknenyer sekarang Gadis berada di Johor selama sebulan..
In Shaa Allah..

Mula-mula Gadis memang nak ikut husben sekali..
tapi atas nasihat husben...sowh tinggal JB sekejap..
sbb Darwisy kecik lagi..
dengan habuk nyer lain..
jadi lain pulak..
so isterinyer ni patuh pada nasihat suami..
^_^

Darwisy suka la balik JB..
asyik berjalan je ngan atok & grandma nyer..

 Barang yang dah siap Gadis packing..
letih wooo...

 Segala almari kat dapur & tong gas skali GAdis bawak pegi depan..
senang..



Hari Gadis pindah..
nasib baik muat lori 1tan..
bajet takut tak muat je...

Gadis takde waktu ni..
sbb dah balik JB..
husben yang sent gambar ni..

Banyak kenangan kat rumah ni walaupun rumah sewa..

Mase on the way nak pegi Pahang..
lori tayar pancit plak..
dengan ujan nyer...
Alhamdullillah tak de apa-apa...
^_^

k la..
see u olss next entry..
^_^