Tuesday, April 30, 2013

First Time Darwisy Masuk Wad

Assalamualaikum...

Memang payah betul nak update entry..
maaf ye jiran-jiran..
bukan sengaja tak nak update..
tapi ada macam-macam kekangan yang terpaksa Gadis hadapi..
tu yang Gadis kekurangan masa nak update walaupun malam..

23.April 2013 hari tu Darwisy kene admit wad kat Hospital Sultanah Aminah (HSA)
Darwisy kene tahan wad sebab Gadis perasan macam ade kahak kat tekak dier..
sebab sebelum tu Gadis ada bawak Garwisy pegi klinik dan suspek ade bronchitis..
Ingat kan lepas makan ubat ok..
rupenyer tak ok jugak lagi..
batuk nye dahla..
kadang-kadang tak berhenti..
huhuhu..

Gadis memang kesian tengok Darwisy macam tu..
jadi Gadis cakap ngan mak n ayah nak pegi hospital terus..
senang kalau apa-apa hal..

Sampai hospital..
nurse cek suhu badan...
masuk bilik doktor..doktor suruh x-ray..
Darwisy dah menangis takut...
pastu bila dah buat x-ray, doktor suruh amik darah pulak...
part ni memang Gadis sedih sangat tengok Darwisy..
Gadis memang nak keluar air-mata tapi Gadis tahan je sebab Gadis kene kuat kalau tak Darwisy lagi sedih & nangis..
lagi plak time tu Darwisy tengok muka Gadis & tiba-tiba panggil mama mama mama...
sabar je la wahai hati time tu..
huhuhu...
sebak je rasenyer time tu...

barang-barang Darwisy Gadis pack kan dalam bag awal-awal sebelum pergi hospital..
senang..sebab takut kene admit wad..
sekali sampai hospital memang tepat jangkaan Gadis yang Darwsiy kene admit wad...
nasib baik barang Darwsiy semua Gadis dah siapkan..

Darwisy duduk wad Bunga Raya..
katil no 1..
sepanjang malam tu, Darwisy tido je..
tapi kejap-kejap bangun jugak sebab batuk..
tekak dier sakit agaknyer masa batuk..
huhuhu...
setiap 4 jam Darwisy kene sedut gas..
untuk cairkan kahak...
kata nurse la..
Gadis memang tak boleh tido sangat la..
Darwisy kejap-kejap tersedar...
mula-mula memang Gadis tido kat tepi katil je..
lama-lama sakit belakang...
terus naik katil tido sebelah Darwisy..
tapi tak boleh tido pun..
nak luruskan badan boleh la..
huhuhu...



gambar-gambar ni Darwisy baru masuk wad...
=(

Esoknya..
24 April 2013..Doktor round untuk cek patient...
sampai katil Darwisy...
Doktor cek x ray nyer..
dier cakap xde bronchitis..
cuma ade bakteria je..
maybe sebab Darwisy batuk dan berkahak..
nak kata Darwisy nafas laju pun tak..
yang paling best nyer masa doktor datang cek Darwisy,
Darwisy boleh lompat-lompat plak..
bukan main aktif lagi..
terus doktor cakap Dawisy dah boleh balik..
tak payah admit wad..
tapi sekiranya jadi semual kene dtg hospital semula..
huhuhu..
mintak-mintak lepas ni xdela Darwisy nak masuk wad lagi yer..

Tengah hari tu, husben sampai dari Pahang..
terus husben bayar bil & balik umah..
husben kononnyer sampai nak jaga Darwisy pulak..
skali kene balik dah..
hihihi..
bukan main suka lagi Darwisy nampak muka papa nye sampai kat hospital..
terus nak mintak dukung...
demam rindu papa nye kot..
huhuhu...

Tapi bila rumah demam Darwisy masih ada lagi..
on off je demam nyer..
menag Gadis tak pakaikan baju terus..
balutkan dengan tuala basah...
macam berkemban...
senang..
bagi Darwisy minum air badak...
Alhamdullillah badan Darwisy dah tak panas...

Sekarang ni yang tinggal cuma batuk je..
lagi bila time malam dan pagi..
menjadi-jadi batuknyer tu..
huhuhu..

sebab doktor dah cakap
batuk Darwisy memang boleh baik tapi makan masa skit untuk baik..
kene sabar skit ..


sekarang ni musim demam..
jadi Gadis nak pesan banyakkan minum air masak yer..
virus demam merebak berleluasa sekarang ni..


k laa..
kita jumpa next entry nanti yer..
^_^

p/s : semenjak Darwisy demam...Gadis , ayah, adik plak yang demam..cepat betul virus demam ni merebak...huhuhu... 

Tuesday, April 23, 2013

Petua : Nak Hilangkan Air Liur Anak Dari Asyik Meleleh Je...

Assalamualaikum...

Gadis kembali update entry ni..
Darwisy dah lena tido setelah penat bermain..
hihihi..

Gadis nak share satu petua ni..
Sebelum ni Gadis tengok Darwisy asyik meleleh je air liur nyer..
sampai Gadis tau nak buat ape dah..
nak kata mase pregnant tak dapat makan ape yang Gadis nak makan semua Gadis dah makan..
huhuhu...

Sekali mak Gadis pun bagitau yang mak terbaca kat blog Kak Intan berlian..
petua pasal air liur meleleh la ni..
hihihi..
Kak Intan la yang share petua ni..
sbb Kak Intan cakap petua yang dier buat menjadi..
jadi pun apply kat Darwisy...

petuanya adalah..:

Kalau pegi umah orang ,tak kisah la umah siapa tapi yang kiter kenal la kan..
amik kain langsir tuan tumah tu lap kan kat mulut anak kiter yang air liur meleleh tu..
tapi tuan rumah tak boleh tau..
buat sorok-sorok..
(langsir yang dah ready gantung kat umah tu)

Gadis buat kat umah sapa tau..
hihihi..
Gadis buat kat umah mak mertua kat Klang..
hihihi..
masa tu MIL kat dapur tgh masak..
sambil Gadis dukung Darwisy,sambil tu Gadis lapkan kat mulut Darwisy..
husben yang eksited suruh lap kat langsir..
huhuhu..

Alhamdullillah..
sekarang dah takde dah air liur meleleh macam dulu..
^_^

muka posing sowh amik gambar..hihih..

k laa..
see u ollss next entry..
^_^

p/s : jiran-jiran ade petua yang nak kongsi tak ngan Gadis berkenaan ngan anak..?
meh la kongsi

Monday, April 22, 2013

Darwisy Demam..

Assalamualaikum..

Hai jiran-jiran Gadis..
sekarang ni kalau nak update blog bukan main susah kan...
siang nak menaip tak boleh..
kene layan Darwisy...
pastu bila siang bajet dalam kepala nak menaip malam..
pun susah jugak..
sbb nampak bantal je..
rase ngantok je dengan tibe-tibe...
huhuhu..

Jadi ni Gadis dapat update sekejap sementara Darwisy dok ngan Grandma nye..
Darwisy tiba-tiba demam..
musim kot..
sebab anak-anak jiran kebanyakkannye demam..
sampai masuk hospital..

Darwisy tak terkecuali utk kene jangkitan virus demam ni..
pakej plak tu..
selsema,batuk semua siap..

Hari Sabtu Jumaat demam Darwisy tahap pada Gadis dah panas je rase nyer..
ikut suhu 39c
wow..
boleh dikatakan sepatutnyer mane-mane parents pun akan risau kan..
huhuhu..
so Gadis dengan mak pegi klinik zalina..
pada mulanya Gadis nak terus bawak pegi hospital..
tapi mak Gadis cakap kiter pegi klinik dulu..

Then pegi klinik..
doktor tu cek punyer la cek..
rupenyer Darwisy ade semput..
yang pasti papanyer dulu memang ade semput yang melampau mase kecik..
huhuhu..
tapi doktor tak panggil semput pada kanak-kanak..
diorg panggil bronchitis..
tu permulaan bagi penyakit asma..
mula-mula kami mmg dah syak
sbb nafas darwisy berbunyi..
bila batuk berkahak,pastu bila tgh pegang dier terasa ade lendir yang banyak..

So Gadis kene ambil langkah berjaga-jaga dari segi pemakanan Darwisy..
walaupun selama ni Darwisy makan bukan makanan yang sejuk..
huhuhu..

So sekarang demam Darwisy dah kebah..
Alhamdullillah lega rasenye..
tapi selsema,batuk, pastu bunyi kahak dier masih ade..
tapi Darwisy sekarang semakin aktif..
hihihhi..

gambar masa demam..
abis kene lumur dengan asam jawa..
ikut petua kak aty..
huhuhu..
mula-mula surut demam nye..
skali tiba-tiba panas balik..
tu yg terus bawak pegi klinik..

Sekarang tinggal kahak je..
makan ubat cair kahak pun tak jalan jgk..
huhuhu..
makan ubat semput pun tak jln jugak.
huhuhu..
kalau tak elok jugak memang Gadis akan bawak Darwisy pegi hospital utk buang segala kahak..

k laa..
Gadis got to go..
nanti Gadis update lagi..
^_^


p/s : Doakan Darwisy cepat sihat ye..aminn..^_^

Thursday, April 11, 2013

Dapat Walker Baru

Assalamualaikum...

Alhamdullillah baru balik Legoland..
sambil tu jenjalan la kan..
apa lagi..
hihihi..

2 Minggu lepas sebenarnyer citer ni..
dah lapuk dah..
hihihi..

Sebenarnyer Darwisy dah dpt walker baru ..
Atok & grandma nyer yang belikan..
diorg tengok Darwisy dok meyiarap & mengesot dengan lajunyer
takut habuk melanda kat badan Darwisy..
jadi atok & grandma nyer belikan walker.
hihihi..

 inila dier walker darwisy yang baru..
bukan tekun tengok atok pasang walker dier..
hihihi..


Darwisy yang pilih kaler tu..
3 kali Gadis dok tukar2 kaler walker tu..
dier tetap pegang kaler merah jugak..
hihihi..

hye untie & uncle..
Darwisy dah naik walker dah..
hihihi..

Tapi 3 hari jugak nak tunggu dier berani naik walker ni..
kalau tak asyik menjerit takut duduk dlm tu..
tah ape kene tah..
hihih..
lepas je 3 hari..
haaaa..siap semua tempat dier jelajah..
^_^

Terima kasih atok & grandma..
^_^

p/s : Jiran-jiran perasan tak ni walker yang jenis dulu-dulu tu..hihihi..memang Gadis yang nak walker pesen mcm ni..hahahhaha...

Produk : Bio Ion

Assalamualaikum...

Hai jiran-jiran Gadis sekalian...
Gadis kembali mengupdate entry..
^_^

Ni Gadis nak cerita pasal ruam-ruam Darwisy..
tapi xdela seteruk mana..
minor ruam je..
sebenarnyer Darwisy x pernah dapat alahan yang teruk dari segi mandian & pampers dier..
Alhamdullillah..
Gadis pun dah test segala produk yang dier guna semua ok je..
so Gadis stick pada satu produk je..
bukannyer ape..
malas nak mencari..
kadang-kadang ade certain barang ada kat sini..dan ade certain barang takde kat sini..

Gadis sekadar berkongsi dengan jiran-jiran produk yang Gadis guna untuk Darwisy..


inila rupe bentuk produk yang Gadis guna untuk Darwisy...

Apa kelebihannya ??
* Sekiranya anak kita ada ruam atau bintat kene gigit nyamuk atau semut..spray je trus..dalam masa 30 saat ruam dan bintat-bintat akan tenggelam..
Gadis dah try..Alhamdullillah memang tenggelam dan tak sampai 5 minit dah hilang..

* Produk ni tiada bahan kimia..dan tidak merbahaya pasa baby.

* Boleh juga spray pada tempat tido baby..macam kiter sembut febreeze kan..tapi febreeze ader bahan kimia & tak sesuai kalau kene pada baby..

* Spray ni khas untuk baby..

* Bahan ini adalah penghapus bakteria..


Yang ini pulak bukan untuk baby tau..
yang ini untuk orang dewasa macam kiter ni..

Apa kelebihannya ??

* Yang pasti lepas korang semua makan tangan mestila berbau kan..pakai sabun basuh tangan pun still masih berbau kan...kalau korang pakai spray ni..korang spray je kan tapak tangan & dalam masa 2 minit tangan dah hilang bau..Sudah semestila Gadis dah cuba tu sebab Gadis beli..hihihi..

* Untuk yang rase mulut berbau..yang tak berbau pun boleh jugak kalau nak guna..caranya korang spray je ke dalam mulut..In Shaa Allah dah x bebau mulut/.so selesa bila kiter nak berbual dengan orang kan..

* Yang pasti xde bahan kimia ...

* Kalau gatal-gatal kene gigit nyamuk atau semut, korang spray je..sebelum spray korang akan rasa gatal giler bila dah spray dah tak gatal..In Shaa Allah..=)

Alhamdullillah..
setakat Gadis dah guna memang ternyata berkesan la..
dah masuk 2 bulan Gadis guna spray-spray ini..
ade juga spray ni untuk binatang yang kiter bela..
untuk kucing ke..apa-apa je la..
spray je kat badan dier..
so bakteria akan hilang..
^_^

k laa...
see u ollss next entry..
^_^

p/s : jiran-jiran semua guna produk ape ye untuk anak kalau bab bintat & ruam ni?
nak pegi Legoland jap..hihihi




Wednesday, April 10, 2013

Kepada Yang Berminat Nak Beli Buku Nutritionists` Choice Cookbook

Assalamualaikum..

Ramai ibu-ibu sekarang memang ambil berat tentang pemakanan anak-anak..
Pada ibu-ibu yang dah kekurangan idea nak masak apa lagi untuk anak-anak, meh beli buku ni..

Untuk makluman, Gadis ada jual buku ni




Sebuah buku hanya RM 20.00 tidak termasuk postage

Buku ni memang bagus & best di beli..
^_^
Resepi pemakanan anak-anak dalam buku ini dari 6 bulan sehingga 6 tahun

Sekiranya berminat boleh terus email Gadis di 
nurulnia_0001@yahoo.com

atau 

PM Gadis di fanpage Gadis yer..
( LINK )

atau

PM Gadis di facebook...
( LINK )

Wednesday, April 3, 2013

Join Kelas Hiasan Kek

Assalamualaikum..

Dah petang-petang ni..
kalau dapat makan lempeng sedap jugak kan..
aisyyyy..
terliur plak tekak ni..
tapi malas betul rasanya nak buat..
hahhaha..

Patutnyer entry ni dah lama Gadis update..
tapi al-maklumla..
maca-macam perkara berlaku..
lagi pulak time Gadis pegi kelas ni Darwisy tengah demam..
lagi la nak update tu ke laut..
hihihi..
sekarang baru leh update..
^_^

Mula-mula Gadis pun tak tau pasal kelas hiasan kek ni..
tapi mak Gadis yang bagitau Gadis ade kelas ni..
yuran untuk kelas ni cuma RM10.00 sahaja..
tempat kat Taman Universiti Johor..
mula-mula macam tak percaya jugak sbb murah sangat..
sekali memang betul..
yang best nyer kelas tu kiter dapat kek sorang satu..
n hias ikut cara kiter..
n boleh bawak balik sebiji kek tu..
best betul..



 sempat posing dengan kek..
^_^

 antara kek peserta-peserta kelas
^_^

taaa daaa..
banyak corak yang boleh buat tapi sebab dah petang,buat je yang mana ok..
^_^

sesi bergambar
=)

Alhamdullillah..
banyak ilmu yang Gadis belajar dalam kelas ni..
memang Gadis akan praktikkan..
^_^

p/s : Tengah mengumpul segala buku jenis masak,kek & pastri..
^_^

Six Flags (Roller Coaster)

Assalamualaikum..

Hari ni Gadis nak share ngan jiran-jiran semua..
pernah naik roller coaster tak?
of course mestila ade yang dh pernah naik kan..
dan ada yang seriau nak naik..
tengok je dah gigil kepala lutut..
hihihi..

husben & adik Gadis relaks je naik Project X berkali-kali..
=)

Gadis sebelum ni memang tak pernah naik la..
tengok pun dah takut kan..
tapi hari tu husben ajak naik roller coaster kat Legoland..
dengan senang nyer Gadis kata ok jom..
agaknyer ader peneman...
sekali bila naik..haaaa..
baru tau kan..
macam nak terkeluar isi perut..
perut keras je..
hahahah..
muka dah pucat lesi..
tapi walaupun macam tu Gadis sempat habiskan semua roller coaster kat Legoland...
cuma lom dapat naik Dino Island je..
sbb kat situ kalau naik comfirm basah..
tu yang macam malas je nak naik..
hihihi..

Kat Legoland ade 4 roller coaster..
Project X, Dragon Beginner, Dragon Extreme & Dino Island...

Tapi kalau jiran-jiran nak tau..Gadis dengar citer la...
Six Flags akan dibuka di Nusajaya Johor..
memang berdekatan dengan legoland je tanah dier..
sapa yang suka roller coaster extreme memang tak sabar-sabar..
tapi kalau yang macam Gadis ni..
fuhhhhh...tu je la skali Gadis naik yang kat Legoland tu..
lepas ni dh tak nak naik dah..
hihihi..

Six Flags yang ader sekarang kalau tak silap Gadis kat Texas..

nak tau extreme ke tak..
jom Gadis tunjuk gambar..
^_^













amacam..???
ade berani nak naik???
Gadis memang tak nak naik dah..
adik-adik n husben Gadis yang relaks je muka bile naik..
siap leh lambai-lambai kiter kat bawah..
huhuhuhu..

k laaa..
see u olss next entry..
^_^

p/s : Hari tu pegi legoland ader sorang preggy women naik roller coaster yang Dragon extreme..
perghhh dasat arrrr...relaks je dier..hihihi..



Tuesday, April 2, 2013

7 Bulan..^_^

Assalamualaikum..

Duduk umah family memang rajin la update blog..
sbb ada je yang nak melayan Darwisy..
hihihi..
cuba balik umah sendiri..
tunggu Darwisy dah tido malam kang baru terkedek-kedek update..
tu pun banyak yang auto publish..
takut tak sempat nak update hari yang seterusnya..
hihihi...

Alhamdullillah..
hari ni genap Muhammad Darwisy Zulkarnain 7 bulan..
Semoga menjadi anak yang soleh ye..
aminnnn..




 Dah macam-macam pandai nyer ni..
lagi kalau tunjuk mangkuk makan..
tak sabar-sabar nak makan..
hihihi..

Gadis lupa plak nak update Darwisy makan..
nanti Gadis update la.
apa yang Darwisy suka makan & tak suka makan..

k laa..
see u ollss next entry..
^_^


Album Dah Sampai...

Assalamualaikum...

Yuhuuu..
Hari ni Gadis update blog dari JB umah mak..
hihihi..
tinggal husben keseorangan lagi..
huhuhu...

tak pe..
husben tinggalkan Gadis kat JB ni pun sebab senang husben nak settlekan kete Pesona yang rosak tu..
nak bergerak senang..
hihihi..

Sampai je umah family minggu lepas terus mak cakap album yang Gadis tempah dari Pixajoy dah sampai..
sekejap rasenye dah siap....
sebab selepas 2 hari Gadis sampai Pahang album ni dah sampai..
Gadis puas hati juga la dengan album nyer..
bertepatan dengan harga nye kan..
Gadis tau promosi ni pun dari group SIS yang Gadis join..
Group yang best & happening walaupun Gadis cuma silent reader je..
hihihi..
Rasenya promosi nya ada lagi..
hingga 30 April 2013..
bila dah dapat rasa macam nak buat lagi pulak untuk Gadis dan husben..
nak edit dan susun tu yang malas tu..
huhuhu..
takpela..nak edit kene tunggu Darwisy nyenyak tido baru boleh edit dengan tenang nya..
^_^







suka betul Gadis bila dapat album ni..
asyik dok belek-belek je..
hihihi..
kenangan terindah..
bila tengok je album ni Darwisy pun dok golek-golek skali tengok album dier..
hihihi..

ok la..
see u olss next entry..
^_^

p/s : Gadis nak pegi blogwalking umah jiran-jiran ni..^_^

Monday, April 1, 2013

Pada Yang Bertanya Harga Spray Bio Ion

Assalamualaikum..

Gadis nak update pada jiran-jiran yang tanya berapa harga Gadis beli spray Bio-ion dan kat mane Gadis beli produk ni..


Gadis bleh lak lupe letak harga..
huhuhu...

xper Gadis bagitau yer..

Citenyer macam ni..

Gadis beli produk ni kat sepupu Gadis..
dier ejen jual produk ni...
dan produk ni masih baru di pasaran..
masih takde jual dekat luar..

Harga yang Gadis beli spray baby ni RM20.00

yang ni harganyer RM25.00

Kalau berminat nak beli boleh PM kat page Gadis belah tepi tu...

@

email kan pada Gadis
nurulnia_0001@yahoo.com

tapi harga semua tak termasuk penghantaran tau..
^_^